Managed hosting door True

'ICT-dienstverleners zullen blijven reorganiseren'

 

Zorgen

Nederlandse ict-dienstverleners zullen de komende tijd blijven reorganiseren. Hoewel outsourcingscontracten een stabiele bron van inkomsten blijken, staan de inkomsten uit consulting en systeemintegratieonder druk. Omzetten zullen met wel 15 procent terugvallen, voorspelt ict-marktonderzoeker Peter Vermeulen van Pb7. Hij doet zijn voorspelling op basis van een analyse van de cijfers van Atos, Capgemini, KPN Corporate Market, Logica en Ordina in het eerste kwartaal van 2012. Het gaat hierbij om de zogeheten organische omzetontwikkeling, groei door overnames is buiten beschouwing gelaten.

Marktonderzoeker Pb7 ziet in de kwartaalcijfers een aantal opvallende trends. Zo keert outsourcing terug als een stevige financiële basis. De druk op langlopende uitbestedingscontracten is aanmerkelijk lager dan net na het uitbreken van de kredietcrisis. De meeste ict-dienstverleners zien de omzet uit outsourcing stabiliseren of zelfs groeien.

De inkomsten uit sterk cyclische diensten als consulting en uurtje-factuurtjewerkzaamheden staan onder zware druk, nu klanten alleen projecten met de hoogste prioriteit laten uitvoeren en creatieve oplossingen zoeken om buiten de dienstverleners om ict'ers in te huren. Hierdoor ontstaat prijsdruk en sommige dienstverleners zullen hun omzet met ruim 15 procent zien terugvallen, voorspelt Pb7.

Als gevolg van de dalende omzet zullen ict-dienstverleners blijven reorganiseren om de personeelsaantallen af te stemmen op de vraag uit de markt, verwacht Pb7. Daarnaast zoeken zij ook wegen om klanten te helpen efficiënter om te gaan met hun ict. Vooral private cloud-oplossingen zullen ten koste gaan van traditionele omzet die voorheen bij dienstverleners terecht zou komen.

Overheidsopdrachten

Marktonderzoeker Pb7 stelt zijn eerdere optimisme over de ontwikkelingen in de ict-markt op basis van deze analyse naar beneden bij. De val van het kabinet heeft tot gevolg dat overheidsopdrachten opnieuw zullen worden uitgesteld.

Analyse

Lees de uitgebreide analyse van de cijfers over het eerste kwartaal: ‘Omzetdaling ICT-dienstverleners versnelt zich'.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4507774). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.