Managed hosting door True

Alcatel maakt resultaten bekend over Q4 en 2004

 

Alcatel's Raad van Bestuur heeft de cijfers over het vierde kwartaal en het gehele jaar 2004 gecontroleerd en goedgekeurd.

De omzet in het vierde kwartaal is gestegen met 10,7 procent tot EUR 3.812 miljoen in vergelijking met EUR 3.443 miljoen dezelfde periode in 2003 (een stijging van 13,4 procent bij een constante wisselkoers). De brutomarge bedroeg 34,4 procent. Het operationele resultaat kwam met EUR 393 miljoen uit op 10,3 procent van de omzet. De nettowinst voor goodwill kwam voor het vierde kwartaal uit op EUR 139 miljoen (EUR 0,10 per aandeel) en de nettowinst na goodwill op EUR 40 miljoen (EUR 0,03 per aandeel).

De omzet over het gehele jaar 2004 is uitgekomen op EUR 12.265 miljoen, een stijging van 5,7 procent in vergelijking met 2003. Bij een constante wisselkoers is deze stijging van de jaaromzet 9,5 procent. De brutomarge over het gehele jaar bedraagt 37,3 procent. Het operationeel resultaat bedraagt EUR 978 miljoen, 8 procent van omzet. Nettowinst voor goodwill kwam uit op EUR 689 miljoen (EUR 0,51 per aandeel) en de nettowinst na goodwill op EUR 281 miljoen (EUR 0,21 per aandeel).

Serge Tchuruk, voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO, vat de waarnemingen in de volgende alinea’s samen:

‘2004 wordt gekenmerkt door een succesvolle ommekeer in zowel omzet als winst. Terwijl de carriermarkt een bescheiden herstel vertoonde, nam Alcatel’s omzet met bijna 10 procent toe, bij een constante wisselkoers. Ondanks de sterk concurrerende marktcondities, is ons operationeel resultaat gestegen tot dicht bij de één miljard Euro grens, twee keer zo groot als onze prestaties van vorig jaar. We registreerden een positieve kaspositie in zowel het vierde kwartaal als in geheel 2004, zelfs na de financiering van de herstructureringprogramma’s.

Wij hebben er alle vertrouwen in dat Alcatel zich op de juiste weg bevindt. We hebben de agressieve strategie in het ontwikkelen of verwerven van technologieën, zoals het mobiele NGN van Spatial Wireless, behouden. We hebben nu profijt van onze aanpak op het gebied van applicaties en oplossingen. Wij zijn behoorlijk aangemoedigd door de stijging van 50 procent in opbrengsten in 2004 in zowel de vaste als mobiele applicaties en door de grote successen in de end-to-end integratie oplossingen zoals triple play.

We hebben tevens sterk ingezet op het achterlaten van voetsporen in de markten met een groot potentieel binnen de opkomende gebieden. Hierbij accepteren wij het tijdelijke verlies als een investering in de toekomstige groei. Dit heeft met name een impact gehad op de brutomarge van het vierde kwartaal. We hebben echter ons doel van operationeel resultaat met een dubbelcijferig percentage behaald, ondanks ongunstige monetaire condities.

We zullen onze strategische richting in 2005 aanhouden. Hierbij houden we onze activiteiten nauwlettend in de gaten zodat we ons primaire doel, een operationeel resultaat van 10 procent, zullen behalen. Daarmee rekeninghoudend, zelfs als de marktcondities sterk concurrerend blijven, zijn wij ervan overtuigd dat de benodigde selectieve commerciële strategie ruimte laat voor winstgroei, mede door de positionering van ons productportfolio en onze sterke positie in de markt. Gezien ons primaire doel en een verwachte daling van 5 procent in vaste kosten, zullen wij enige flexibiliteit hanteren ten opzichte van de bruto marge, zodat het mogelijk is te investeren in nieuwe markten of nieuwe technologieën indien vereist. Na het afronden van vooraf bepaalde herstructureringsplannen, wordt verwacht dat nieuwe herstructureringskosten verlaagd zullen worden tot ongeveer 1 procent van de omzet in 2005 en geheel gefinancierd zullen worden door kapitaalgroei.

In termen van bedrijfstrends verwachten we een positieve buiging in vaste communicatie halverwege het jaar. Tevens verwachten we een toename in omzet door onze positie in triple play, een voortzetting van onze groei in mobiele communicatie door onze sterke positie in de opkomende markten, en het behalen van een significante vooruitgang in de verticale markten voor onze private communications group.’

We anticiperen op een omzetgroei met een laag- tot midden enkelcijferig percentage voor het eerste kwartaal en het gehele jaar 2005. De WPA (voor goodwill) zou met een dubbelcijferig percentage moeten stijgen voor het gehele jaar beginnend met een positieve WPA voor goodwill in het seizoensgevoelige lage eerste kwartaal.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/449738). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.