Managed hosting door True

'Consolidatie van IT-dienstensector is urgent'

 

De omzet van de elf grootste it-dienstverleners in Nederland is van 2000 tot en met 2011 met ruim 23 procent gestegen. Wel bleef de groei van de it-sector in Nederland achter bij de economische groei. Dit blijkt uit onderzoek van AME Research naar de Nederlandse dienstensector.

Tussen 2000 en 2012 is het bruto binnenlands product met 44 procent toegenomen. Het bbp is wel gecorrigeerd voor inflatie, de omzet van de it-dienstenbedrijven niet. Met andere woorden, de groei van de it-sector in Nederland blijft met een toename van 23 procent al meer dan een decennium achter bij de economische groei. Sinds 2000 is de werkgelegenheid met meer dan 10 procent gedaald.

Consolidatie

De analyse van AME Research gaat na wat er sinds 2000 met de omzet van de twaalf grootste it-dienstverleners is gebeurd en zoomt dan in op de resultaten van TSS, Qurius, Ordina, Inter Access en Simac Techniek. In het belang van werknemers en klanten is meer winst en rendement noodzakelijk om te kunnen investeren in kennisontwikkeling, nieuwe producten en diensten, innovatie en efficiencyverbetering. Herstructurering en consolidatie is volgens het onderzoeksbureau dan een scenario.

Het beeld dat de it-dienstensector in Nederland van zichzelf heeft, wijkt fundamenteel af van de feiten zoals die uit de omzetontwikkeling blijken. Tegelijkertijd doen zich verschuivingen voor in de it-sector zelf. Die hangen samen met de opkomst van cloud computing en de sterk dalende communicatiekosten. Deze ontwikkelingen zetten hele industrietakken zoals uitgeverijen en de telecomsector steeds meer onder druk. It-bedrijven kunnen toe met aanzienlijk minder, maar wel hoger opgeleide medewerkers. Er is geen tekort aan it-personeel, maar een overschot. Hoogstens is er vraag naar hoog opgeleide experts.

Verontrustend laag

Uit de jaarverslagen van de twaalf bedrijven blijkt dat zij in 2011 samen een omzet genereerden van 7,7 miljard euro. Van de vijf eerder genoemde ondernemingen zijn de bedrijfsresultaten en de rendementen volgens het onderzoeksbureau verontrustend laag. Dat betekent volgens AME Research dat zij te weinig aandacht kunnen besteden een verdere opleiding van hun personeel, aan ontwikkeling van nieuwe producten en diensten en het optimaal bedienen van hun klanten.

Moordende concurrentie maakt betere winsten en rendementen vrijwel onmogelijk, waardoor de investeringsvehikels van ABN Amro, ING en Rabobank steeds vaker ingrijpen en de banken zowel klant, investeerder en financier worden. Dat is volgens AME Research structureel ongezond. It-dienstenbedrijven hebben te veel vermogen nodig om hun omzet te maken en hun solvabiliteit is te laag. De soms absurd lage beurswaardering van een aantal bedrijven geeft wantrouwen van beleggers weer.

Geen inhaalvraag

Aangezien niet te verwachten is dat zich de komende jaren zoals in 2004-2007 een inhaalvraag zal voordoen, is volgens het onderzoeksbureau er reden voor bestuurders en financiers om te kijken naar de mogelijkheden voor een herstructurering en consolidatie van de it-dienstensector.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4487432). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.