Managed hosting door True

Vijftien zakelijke laptops getest

 

We testten vijftien zakelijke laptops. Bijna alle belangrijke merken zitten in de test.

De fabrikanten mochten zakelijke laptops insturen in drie categorieën: desktopvervangers, standaardlaptops en ultradraagbare laptops. Ze moesten minstens een Windows Experience Index (WEI) halen van 3. We ontvingen geen enkele laptop met een AMD-processor. Opvallend dit jaar is dat alle fabrikanten met uitzondering van uiteraard Apple en Medion standaard de 64-bit versie van Windows 7 op hun zakelijke laptops installeren.

Testmethode
We gebruikten verschillende benchmarks. De synthetische benchmark Futuremark PCMark Advantage meet de prestaties van veel gebruikte hardware-onderdelen. Verder voeren we ook twee grafische benchmarks uit (Futuremark 3D Mark 03 en 3DMark 2006), naast een aparte benchmark voor de harde schijf (Roadkill Disc Speed v2). We houden ook rekening met Microsoft's eigen Windows Experience Index (WEI), die aangeeft in hoeverre een pc geschikt is om al dan niet vlot Windows 7 te draaien. Verder tellen ook het gewicht en de autonomie in de prestatiecijfers mee. Uit de verschillende benchmarkcijfers berekenen we een gewogen prestatieindex van maximaal 100 punten. Daarin telt PCMark Advantage voor 25% mee, WEI voor 15%, de harde schijfprestaties voor 10%, 3DMark 03 voor 10%, 3DMark 06 voor 20%, het gewicht voor 5% en de autonomie voor 15%. Op basis van de prestatieindex geven we ook een waar-voor-je-geldscore van maximaal 100, waarin de ruwe prestaties voor 50%, de meegeleverde extra's (zoals software, uitrusting, bouwkwaliteit) voor 20% en de prijs voor 30% meetellen. We hanteren drie verschillende 'ideale prijzen' (excl. btw) voor deze weging: 499 euro voor een standaardlaptop, 599 euro voor een desktopvervanger en 699 euro voor een ultradraagbare laptop. Alle testresultaten vind je samen met uitgebreide productinformatie en prijzen terug in de bijbehorende tabel.

Energieverbruik
We meten ook het energieverbruik. In de tabel vind je cijfers voor maximaal verbruik. We maten ook het sluipverbruik, ofwel het energieverbruik wanneer de voeding zonder of met uitgeschakelde laptop in het stopcontact steekt. Idealiter is dat nul, maar nogal wat voedingen verbruiken toch nog een heel klein beetje stroom. Dat sluipverbruik loopt echter nooit op tot meer dan 0,3 Watt.

Conclusie
Apple blijkt onklopbaar door Windows bij zowel de desktopvervangers als de standaardlaptops. Maar de Dell Vostro 3700 biedt het meeste waar voor je geld bij de desktopvervangers. Bij de standaard laptops evenaart de Acer TravelMate 6594G de prestaties van de Apple MacBook Pro en haalt bovendien de beste waar-voor-je-geldscore. Ook de Samsung 650B5B haalt als standaardlaptop een goede waar-voor-je-geldscore. De snelste ultradraagbare is de Lenovo ThinkPad T420s. De ultradraagbare Sony Vaio VPC-SB1X9E haalt een goede waar-voor-je-geldscore.

Labels
Beste Prestatiescore (desktopvervanger): Apple MacBook Pro 17-inch
Beste Prestatiescore (standaard laptops): Apple MacBook Pro 15-inch & Acer TravelMate 6594G
Beste Prestatiescore (ultradraagbare laptop): Lenovo ThinkPad T420s
Beste waar-voor-je-geldscore: Dell Vostro 3700
Beste grafische prestaties: Dell Precision M6500
Laptops met grootste autonomie: Beide Acer's
Snelste harde schijf: Samsung NP900X3A (SSD) en Lenovo ThinkPad T520 (SATA)
Lichtste laptop: Samsung NP900X3
Mooiste laptops: Apple MacBook Pro en Samsung NP900X3A
Stevigste laptop: Dell Precision M6500
Energiezuinigste laptop: Samsung NP900X3A

Tabel met productinformatie, testresultaten en stroomverbruik
U kunt de tabel hier downloaden.

Door: Jozef Schildermans en Ludo Schildermans , Datatestlab

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3996959). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.