Managed hosting door True

Philips en ARM samen in asynchrome processoren

 

Philips en ARM hebben de handen ineengeslagen voor het ontwikkelen van asynchrone processoren. Dit zijn chips zonder centrale klok die de snelheid regelt. In plaats daarvan draaien de diverse componenten elk op een eigen snelheid.

De huidige hoge kloksnelheden van processoren vormen gecombineerd met het hoge aantal transistoren waaruit ze bestaan een probleem. De kloksnelheid is namelijk met toenemende moeite te verhogen voor de gehele processor en levert daarbij ook sterk stijgende temperaturen op. Dit betekent een hoger energieverbruik. Chiponderzoekers kijken al geruime tijd naar de mogelijkheden van asynchrone chips waarbij de componenten alleen met elkaar synchroniseren wanneer ze data moeten uitwisselen.
 
Philips en ARM noemen dit Handshake Technology. Het Nederlandse elektronicaconcern heeft hiervoor geruime tijd terug al zijn divisie Handshake Solutions opgezet. Die tak is voortgekomen uit een onderzoeksproject uit 1986. De processorontwerpen van ARM, onder meer in gebruik door Intel in diens Xscale-processoren, krijgen nu de asynchrone klok-technologie van de Philips-tak. De Britse professor Steve Furber werkt sinds 1990 al aan asynchrone ARM-chips. Dat onderzoeksproject, Amulet genaamd, lijkt vooralsnog gepasseerd in de Philips-ARM-samenwerking.
 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/396958). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.