Managed hosting door True

58 procent overheid omarmt open standaard

 

58 procent van de Nederlandse overheden heeft open standaarden opgenomen in hun automatiseringsplan. Dat zegt onderzoeker Jaap Korpel van programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV). De cijfers zijn een voorproefje uit de NOiV-monitor 2010, die eind april 2011 wordt uitgebracht. Korpel lichtte alvast een tipje van de sluier op tijdens het NOiV Jaarcongres. Dat werd georganiseerd op 24 maart in Utrecht.

Voor het onderzoek, dat in januari en februari 2011 werd uitgevoerd, vulden ict-adviseurs en -strategen bij 234 overheden een enquête in.

58 procent van de Nederlandse overheden blijkt open standaarden te hebben opgenomen in hun automatiseringsplan. Voor ministeries ligt dat percentage op honderd.


'Pas toe of leg uit'
Binnen ministeries kent 55 procent van de ict-adviseurs en -strategen het 'pas toe of leg uit'-principe. Wanneer echter ook lagere overheden worden meegeteld, blijkt slechts 24 procent van de respondenten dit principe te kennen.

Het 'pas toe of leg uit'-principe houdt in dat overheidsorganisaties bij aanschaf van een ict-dienst of -product, kiezen voor een van de open standaarden op de 'pas toe of leg uit'-lijst. Als dat tot onoverkomelijke problemen leidt, mag de organisatie ervoor kiezen om deze standaard niet te gebruiken. Daar staat echter tegenover dat in het jaarverslag moet worden verantwoord waarom deze keuze is gemaakt ('uitleggen').

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3854480). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.