Managed hosting door True

Test: Internetten zonder zorgen met Linux Mint

 

Appliances zijn vooral gemakkelijk en vaak erg goedkoop, daarom kenden ze zoveel succes als hardware. Maar in softwarevorm bestaan ze ook: virtuele appliances. Die zijn vaak open source en dus gratis. Uit het grote aanbod zullen we dit jaar regelmatig een selectie maken. We starten met Linux Mint Debian Edition. Daarmee kunnen Windows-gebruikers zonder gevaar op malwarebesmetting surfen op het internet. Bovendien heb je er geen omkijken meer naar, wanneer het eenmaal is geïnstalleerd.

Een virtuele appliance is een vooraf samengestelde virtuele machine die bedoeld is om op een virtualisatieplatform te draaien. VMWare is het bekendste virtualisatieplatform, maar er bestaan ook nog Oracle VirtualBox, Parallels voor de Mac, Xen en Microsoft VirtualPC/Server/Hyper-V. Speciaal voor virtuele appliances werd er een soort generiek bestandsformaat overeengekomen dat door vrijwel alle virtualisatieplatformen ondersteund wordt. Dat is het OVA-formaat. Die afkorting staat voor 'Open Virtual Appliance'. Wanneer je eenmaal een virtual appliance als een OVA-bestand in je bezit hebt, kun je het dus op vrijwel elk virtualisatieplatform gebruiken. Het OVA-bestand heeft alle inlichtingen aan boord over de specificaties van de aan te maken virtuele machine en de bijhorende virtuele harde schijf waarop dus reeds een besturingssysteem en welbepaalde software voorgeïnstalleerd en geconfigureerd werd. Scenario: veilig internetten ondanks Windows

In veel bedrijven is Windows en zelfs Internet Explorer verplicht. Vaak is die verplichting er omwille van een sterke afhankelijkheid van bedrijfssoftware in .NET of soortgelijke Windows-specifieke softwareomgevingen. Mogelijk is het de medewerkers dan niet toegestaan op internet te surfen vanwege het grote risico op allerlei infecties met malware. Een oplossing daarvoor zou het gebruik van een virtuele machine kunnen zijn. Met Linux kun je immers absoluut veilig internetten. Een vantevoren klaargemaakte virtuele machine met een Linux erin puur voor het surfen op internet kan naar elke gewenste Windows-desktopmachine die voldoet aan de hardware-eisen gestuurd worden. Natuurlijk bestaan er van Linux heel wat verschillende soorten of distributies. Systeem- en netwerkbeheerders hebben noch de tijd, noch de zin om dat allemaal uit te zoeken en te testen. Maar wat als je een distributie zou kunnen kiezen die meteen werkt, dagelijks geüpdate wordt, maar nooit opnieuw geïnstalleerd hoeft te worden, omdat er geen nieuwe hoofdversies van verschijnen? Dat laatste heet trouwens een 'rolling release' en die zijn zeldzaam. De meeste Linux-producenten brengen met enige regelmaat een nieuwe versie uit. Om de allernieuwste versie van allerlei software (zoals Firefox) in huis te halen, moet je dan eigenlijk die nieuwe versie installeren of ernaartoe upgraden. Een 'rolling release' werkt zichzelf dagelijks bij en vereist daarom zelden of nooit een upgrade naar een nieuwe versie of een bijkomende installatie daarvan. Het bijwerken gebeurt in de achtergrond. Je hebt er geen omkijken naar: makkelijker kan het niet. Welke Linux-distributie?

De meest populaire distributie van tegenwoordig is ongetwijfeld Ubuntu. Alleen is dat geen 'rolling release', maar eentje die twee keer per jaar een nieuwe versie krijgt. De meest met Ubuntu verwante distributie is waarschijnlijk zijn stamvader: Debian. Dat is een 'rolling release', maar biedt een redelijk karige en onaantrekkelijke desktop. We zijn met Windows Vista en Windows 7 en ook met Ubuntu wel wat meer verwend. Daarom is Linux Mint Debian Edition een mooi alternatief. Deze van Debian afgeleide distributie biedt een 'rolling release' en heeft een desktop die qua uiterlijk heel dicht aanleunt bij Windows 7.

Linux Mint
De distributie Linux Mint ontstond in 2006 en is sindsdien vrij snel razend populair geworden. Het besturingssysteem is nu het vierde meestgebruikte thuis-OS na Microsoft Windows, Apple Mac OS en Canonical Ubuntu. Veel van dat succes is volgens ons te danken aan twee dingen: (1) de gelikte gebruikersinterface en (2) het feit dat de volledige multimediaondersteuning werkend beschikbaar is na installatie. Dat laatste is bij Ubuntu niet zo: daar zijn standaard alle bedrijfseigen multimediaformaten (zoals WMV, WMA en Flash) niet geïnstalleerd en hoewel dat makkelijk genoeg achteraf kan, is het voor veel beginnende gebruikers toch een stap te ver.

De interface van Linux Mint heeft een menuknop links onderaan met een uitrollend menu. In tegenstelling met Windows is dit menu keurig in categorieën onderverdeeld. De rest van de balk onderaan is zowel een menu- en takenbalk als een statusbalk met zoals bij Windows indicatoren van geopende programma's en statuspictogrammen uiterst rechts.

Virtuele desktops
Linux Mint biedt iets dat Windows standaard niet heeft: virtuele desktops. Daarvan kun je er eigenlijk zoveel hebben als je maar wenst. Het zijn desktoppagina's, en in elke pagina kun je een volledige desktop met geopende vensters kwijt. Zoiets is heel interessant als je een fan bent van maximaal geopende vensters, want dan kun je elke virtuele desktop met zo'n venster vullen. Surfen doe je met Firefox. Je kunt Flash en Java gebruiken, PDF's openen en ook documentformaten inladen en bekijken. En uiteraard kun je muziek en video afspelen. Dat kan allemaal zonder enig risico op besmetting, want malware werkt niet in Linux en hackers kunnen er niet inbreken. Daar is alleen Windows gevoelig voor. Door Linux Mint virtueel onder Windows te draaien, heb je dus het beste van twee werelden. Je hoeft Windows niet op te geven voor je bedrijfsapplicaties en je kunt toch in volle vertrouwen toegang tot internet verlenen met behulp van Linux Mint.

VirtualBox
De virtual appliance van Linux Mint Debian Edition die we gebruikten, is bedoeld voor de virtuele omgeving Oracle VirtualBox. Dat is een gratis virtualisatieoplossing voor Windows, Linux en Mac, die vergelijkbaar is met VMWare Workstation (dat niet gratis is). Overigens bestaat er ook een Linux Mint als VMWare virtuele appliance, maar die is gebaseerd op de van Ubuntu afgeleide Linux Mint 9. Beide virtuele systemen staan je uiteraard toe te installeren wat je maar wenst. VirtualBox is als virtualisatieomgeving misschien niet zo bekend, maar biedt toch heel wat functionaliteit voor letterlijk geen geld.

Conclusie
Zowel VirtualBox als Linux Mint Debian Edition maken op ons apart al een erg goede indruk, maar samen zijn ze een vrijwel onovertroffen combinatie. LMDE laat je toe onder Windows volkomen veilig te internetten zonder gevaar voor wat dan ook, terwijl het wel alle mogelijke webinhoud en multimedia probleemloos ondersteunt. Bovendien hoef je Mint nooit meer opnieuw te installeren, het wordt immers in de achtergrond voortdurend bijgewerkt. Zeker het bekijken waard!

Productinfo
Product: Linux Mint Debian Edition
Producent: www.linuxmint.com
Virtual Appliance Download: http://virtualboximages.com/LinuxMint+Debial+201009+Virtual+Appliance+VirtualBox+VDI
Adviesprijs (excl. BTW): gratis
Systeemvereisten: pc met minstens 1 GiB RAM en Oracle VirtualBox 3.2.8 of hoger

Door Johan Zwiekhorst, Datatestlab

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3828940). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.