Managed hosting door True

Oracle: manager moet softwarekeuze dicteren

 

Software-implementaties mislukken veelal doordat de afbakening van het project gaandeweg wordt aangepast of gebruikers te veel inspraak krijgen. Het is beter als het management de keuze dicteert. Dat stelt Reinier van Grieken, algemeen directeur van Oracle Nederland. 'Binnen ons eigen bedrijf is nog nooit een implementatie mislukt.'

Van Grieken benadrukt dat implementaties mislopen doordat er te veel inspraak is en de scope tijdens het project wordt bijgesteld. 'Dat gebeurt vooral bij overheden, maar ook bij commerciële organisaties', zegt hij in een gesprek met Computable. Hij stelt: 'Natuurlijk kan er gemor ontstaan bij eindgebruikers, maar na een paar maanden is dat weg. Het management heeft de kennis en het inzicht om de juiste keuze te maken en moet de leiding nemen. Zo doen we dat hier intern ook.'

Van Grieken is vanaf medio oktober 2010 algemeen directeur van Oracle Nederland en vervult daarnaast de rol van vice-president technologie in de Benelux. Hij zit ontspannen aan de vergadertafel in zijn kamer in het bedrijfspand in De Meern. Die ruimte verruilt hij vanaf maart 2011 voor een flexibele werkplek in het een nieuw pand aan de A2 bij de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Dan verhuist de leverancier naar nieuwbouw. Managers hebben in het nieuwe pand geen eigen kamer meer. Van Grieken ziet dat als een positieve ontwikkeling. 'Het leidt tot meer interactie tussen medewerkers van verschillende afdelingen.'

De internationale organisatie van Oracle is ook volop in beweging. De oorspronkelijke leverancier van beheersoftware voor databases zit in de overgang naar een bedrijf dat zowel hardware, software als diensten levert. In die transitie speelt de overname van hardwaregigant Sun een belangrijke rol. Van Grieken gelooft in de bedrijfsfilosofie van een bundeling van hardware, software en diensten 'Het simpel en goedkoop maken van ict, daar gaat het om. Larry (Oracle-ceo Larry Ellison, red.) voert een persoonlijke strijd tegen de systemintegrators. Daar blijft te veel geld hangen en die partijen maken de invoering van systemen vaak onnodig complex. Bovendien verdienen die grote systeemintegrators geld door die systemen aan elkaar te knopen. Wij leveren dat nu kant-en -klaar.

Exadata
De algemeen directeur van de Nederlandse Oracle-organisatie verwacht veel van de appliances Exadata en Exalogic. Dat is een combinatie van hardware en software die voortkomt uit een combinatie van Sun-hardware en softwarepakketten van Oracle. De eerste prototypen werden gebouwd met hardware van HP, maar sinds de overname van Sun vult die hardware de systeemkast. Van Grieken schetst op het whiteboard de verschillende componenten. 'De Exadata bevat opslagapparatuur, servers, een besturingssysteem, virtualisatie-software en databases. De Exalogic omvat middleware, daarnaast hebben we de applicaties. Daarmee zijn we de enige leverancier die de hele stack kan leveren. Dat kan dus ook via cloud computing.'

In Nederland kochten VX Company en Atos Origin al een Exadata om testen uit te voeren voor hun klanten. Van Grieken verwacht die appliances ook te verkopen aan Nederlandse overheden. Oracle heeft door de overnames van partijen als Siebel (crm) en Peoplesoft (hrm) zijn marktaandeel binnen de publieke sector vergroot.

'Aanbesteding aanpassen'
Van Grieken merkt dat het voor veel klanten nog wel even wennen is om bij één partij aan te kloppen voor hardware, software en diensten. Daarbij moeten barrières als angst voor leveranciersafhankelijkheid worden geslecht. Oracle denkt daarin sterk te staan doordat het open standaarden gebruikt. 'Bovendien letten organisaties in het huidige economische klimaat scherper op de kosten', aldus Van Grieken.

Volgens de algemeen directeur van de Nederlandse organisatie moet de manier van aanbesteden veranderen om de aankoop van geïntegreerde hardware en software mogelijk te maken. 'Aanbestedingsprocedures zijn nu ingericht op een aparte gunning van de levering van hardware, software en diensten. Dat moet anders.' Afgevaardigden van het bedrijf praten regelmatig met belangenorganisaties en overheden. 'Het onderwerp van de aanpassing van de aanbestedingen passeert dan regelmatig de revue', zegt Van Grieken. Die pleit voor aanpassing van de aanbestedingen, zodat hardware en software gecombineerd worden aanbesteed.

Reinier van Grieken
Reinier Van Grieken (Utrecht, 21 april 1960) is sinds oktober 2010 algemeen directeur van Oracle Nederland. Hij is daarnaast vice-president technologie voor de Benelux. Van Grieken is ruim vijftien jaar in dienst bij Oracle. In die jaren zag hij het aantal werknemers groeien van tweehonderd tot ruim duizend medewerkers. Eerder werkte Van Grieken bij Xerox en Digital. Daar vervulde hij verschillende verkoop-functies.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3777629). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.