Managed hosting door True

Apple tikt Toshiba uit PC-top 5 West-Europa

 

In de West-Europese pc-markt zijn in het vierde kwartaal van 2010 minder pc's verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat is opvallend, want analisten hadden de dip niet voorzien. Alleen Asus en Apple wisten van de top vijf positieve cijfers te noteren. Laatstgenoemde kwam zelfs als nieuwkomer de top vijf binnen en tikte daarmee Toshiba naar de categorie 'Overig'. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner.

De komst van Apple in de top vijf mag als verrassend worden bestempeld. Gartners pc-cijfers zijn namelijk gebaseerd op desktops en laptops. Tablet-pc's, en dus de Apple iPad, worden niet in de statistieken opgenomen. De cijfers van Apple zijn dus gebaseerd op de verkoop van notebooks als de MacBook en desktop-pc's als de iMac en de Mac Pro.


Canalys
Onderzoeksbureau Canalys kwam al eerder met verkoopcijfers van de wereldwijde pc-markt in heel 2010. Hierin noteerde Apple een groei van maar liefst 241 procent. Dit was vooral te danken aan de verkoop van de iPad, omdat Canalys wel deze cijfers in zijn statistieken opneemt. Bij Gartner realiseerde Apple in het vierde kwartaal een groei ten opzichte van het vierde kwartaal van 2009 van 13,3 procent.

Uit de cijfers van Gartner blijkt dat HP de grootste pc-verkoper in West-Europa is gebleven. Het bedrijf noteerde wel een kleine min van een halve procent, maar dat was beduidend beter dan het 13,5 procent verlies die de nummer twee Acer noteerde. Nummer drie Dell noteerde ook een klein verlies (-5,3 procent) met een marktaandeel van 9,9 procent, net voor Asus met een aandeel van 9,5 procent. Apple bereikte in het vierde kwartaal van 2010 een marktaandeel van 6,2 procent.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3771260). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.