Managed hosting door True

'Windows 8' gaat draaien op ARM-chips

 

De opvolger van besturingssysteem Windows 7 ondersteunt niet alleen de x86-chips van Intel en AMD, maar ook chips die werken op basis van de ARM-instructieset. Dat maakte softwarebedrijf Microsoft bekend op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Het nieuws betekent dat in de toekomst ook de energiezuinige 'system-on-a-chip' van onder meer Nvidia, Qualcomm, and Texas Instruments door Windows worden ondersteund .

De volgende versie van Windows gaat ook ARM-chips ondersteunen. Microsoft werkt hiertoe samen met chipfabrikanten Nvidia, Qualcomm en Texas Instruments. Vlak voor de jaarwisseling circuleerden al geruchten over deze stap, die Microsofts toekomstige positie op de smartphone-, netbook- en tabletmarkt moet versterken.

Het is nog onduidelijk hoe Microsoft de migratie van Windows-software naar ARM-architecturen gaat ondersteunen. Dat is vooral van belang voor derde partijen die software ontwikkelen die draait onder Windows. Microsoft beloofde al wel zo veel mogelijk van zijn eigen software geschikt te maken voor processoren die werken met de ARM-instructieset.

Instructieset ARM
ARM is, net zoals x86, een instructieset. Dat is een verzameling machinecodes waarmee een processor kan worden gevraagd om taken uit te voeren, zoals een berekening doen of een waarde uit het geheugen ophalen. ARM is rond 1984 ontwikkeld door de Britse computerfabrikant Acorn Computers.

ARM-chips worden onder meer gebruikt in smartphones, netbooks en tablets. Dat gebeurt vrijwel altijd in de vorm van een system-on-a-chip: dat is een chip waarop alle computercomponenten zijn samengebracht: processor, geheugen en onder meer draadloze communicatietechnologie.
ARM-chips zijn zeer energiezuinig.

Hoewel Windows-manager Steven Sinofsky zijn waardering uitsprak voor de x86-platformen van Intel en AMD, betekent de stap van Microsoft een bedreiging voor de positie van beide chipfabrikanten op de markt voor ingebedde systemen, netbooks en tablets.

Windows 8
Windows-manager Steven SinofskySinofsky toonde hoe op apparaten van deze drie fabrikanten een vroege versie van Windows 8 draaide en van Microsoft Office. Ook speelde Sinofsky een HD-film af op deze apparaten en printte een document op een Epson-printer.

Hoe de volgende versie van Windows gaat heten, is nog niet bekend. Deze wordt in de pers vaak 'Windows 8' genoemd. Sinofsky vermeed de eerstvolgende versie van het besturingssysteem met een naam aan te duiden.

De opvolger van Windows 7 wordt op zijn vroegst verwacht in de herfst van 2011. Over de verschijningsdatum zei Sinofsky: '24 tot 36 maanden tussen releases lijkt het beste.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3738681). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Dit artikel is nog niet vrijgegeven voor publicatie.

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.