Managed hosting door True

Nederland kent steeds meer 'near employees'

 

Bedrijven hebben onvoldoende invloed op het vasthouden van kennis en ervaring van externen. Dit concluderen Atos Interim Management en Nyenrode Business Universiteit in de jaarlijkse Interim Index, een onderzoek naar flexibilisering van arbeid in Nederland.

Het nieuwe fenomeen van ‘near employees' is in opkomst op de Nederlandse arbeidsmarkt. Het gaat om externen, onder wie interim managers, die vaak langdurig zijn verbonden aan een organisatie en die een flexibele arbeidsschil vormen waarop organisaties steeds meer leunen. Deze externen hebben hechte banden met hun opdrachtgever. Een gevaar voor de organisatie is dat veel kennis bij externen ligt. Als organisaties niet gericht investeren in een hr-beleid voor externen, dan raken zij kennis kwijt als deze zelfstandige werknemers voor een andere opdrachtgever kiezen.

Externenbeleid
In Nederland zijn tussen 15.000 en 20.000 interim managers werkzaam. De economische waarde die deze markt vertegenwoordigt, bedraagt tussen 3 en 4,5 miljard euro. In het onderzoek geven ruim 700 interim managers en 280 opdrachtgevers hun visie op hoe de markt voor interim management zich in 2011 ontwikkelt. Hoewel 70 procent van de organisaties zegt een ‘externenbeleid' te hebben, is het opvallend dat de betrokkenen zelf (de externen) dit niet of nauwelijks ervaren.

Zo voelt een grote meerderheid zich onvoldoende betrokken bij de organisatie waarvoor gewerkt wordt en slechts 5 procent van hen kan deelnemen aan opleidingsprogramma's. Verder stelt de helft geen toegang te hebben tot relevante bedrijfsinformatie. Daarnaast stelt de helft van de ondervraagde externen dat zij zelden periodiek wordt beoordeeld. Opdrachtgevers verliezen hen bovendien na afloop van projecten uit het oog. Voor zo'n 70 procent van de organisaties geldt dat externen hierna niet structureel worden gevolgd.

Doortimmerd beleid
Twee op de vijf organisaties verwachten dat de vaste groep externen in omvang zal groeien. Onder deze tijdelijke professionals bevinden zich veel project- en programmanagers, vaak jongere interim managers, die vooral voor grotere organisaties werkzaam zijn. Soms is de inzet van externen geboren uit nood: als oplossing voor de schaarste op de arbeidsmarkt of om snel specialistische hulp in te schakelen. Zelden is het een bewuste strategische keuze, gebaseerd op een doortimmerd beleid.

Uit het onderzoek komen grote verschillen naar voren tussen branches onderling en de te vervullen functies. In de financiële dienstverlening en de sector industrie, diensten en retail verwachten de meeste opdrachtgevers een substantiële stijging. Het minst stijgt de vraag naar flexibele arbeid bij de overheid. De overheid is de enige sector waar in het eerste halfjaar van 2011 een zeer sterke daling (65 procent) wordt verwacht. In 2009 was dit nog 43 procent.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3725747). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.