Managed hosting door True

Test: Microsoft Hyper-V Server‭ ‬2008‭ ‬R2 SP1

 

Net als bij de concurrentie kun je bij Microsoft een gratis alleenstaande hypervisor downloaden en er zijn zelfs instructies beschikbaar hoe je die op een usb-staafje kunt zetten,‭ ‬net zoals dat bij de VMWare hypervisor kan.‭ ‬Microsoft gebruikte een Windows‭ ‬2008‭ ‬R2‭ ‬Core server met hypervisor-rol waar alles uitgegooid werd dat niet nodig is voor de hypervisor zelf.‭ ‬Het gevolg is een zeer compacte hypervisor die in principe op alle hardware kan draaien waar een Windows‭ ‬2008‭ ‬server ook op draait.‭

Net als bij de concurrentie levert Microsoft alleen een‭ ‬64-bit hypervisor.‭ ‬Wat meteen opvalt,‭ ‬is dat bij Microsoft alles tekstgebaseerd is.‭ ‬Voor het grafisch beheer heb je een van de grotere beheerpakketten van Microsoft nodig,‭ ‬zoals Virtual Manager‭ ‬‬binnen System Center.‭ ‬Met het Remote Server Management voor Windows Vista of Windows‭ ‬7‭ ‬kun je ook al aardig wat doen en dat is gratis.‭ ‬Ook gratis is HVremote,‭ ‬maar dat is een opdrachtregelbeheersysteem en dus weer alleen tekst.‭

Functionaliteit
Zoals gebruikelijk bij Microsoft is zijn hypervisor voor en door Windows.‭ ‬Dat wil zeggen:‭ ‬de basis is Windows en de gastsystemen moeten eigenlijk ook Windows zijn.‭ ‬Daar kun je wel‭ (‬en vaak met succes‭) ‬van afwijken,‭ ‬maar dan ondersteunt Microsoft het niet meer.‭ Een van de weinige uitzonderingen is Novell SuSE Linux Enterprise Server en Red Hat Enterprise Linux:‭ ‬die ondersteunt Microsoft wel,‭ ‬maar slechts met één processor. In de praktijk werken zowat alle Linux-distributies keurig,‭ ‬maar de ondersteuning van Microsoft hiervoor is dus zeer beperkt.‭ ‬OS/2‭ ‬en Windows NT kregen we niet aan het draaien.‭

Een van de grootste nieuwigheden in R2‭ ‬is de‭ 'life migratie‭'‬:‭ ‬het verplaatsen van draaiende VM's naar een andere hypervisor.‭ ‬VMWare had dit als eerste met VMotion,‭ ‬daarna volgde Citrix en ten slotte dus ook Microsoft.‭ ‬Bij Microsoft is er wel wat meer vereist voordat je VM's kunt verplaatsen.‭ ‬Zo moet er een agent in elke VM waarmee je dat wil doen geïnstalleerd worden en de VM's moeten tot een cluster van gedeelde volumes behoren.‭ ‬Dat is dus veel minder flexibel dan bij Citrix en VMWare.

Beheer
Bij een alleenstaande hypervisor biedt Microsoft geen enkele luxe.‭ ‬Hyper-V‭ ‬2008‭ ‬R2‭ SP1 zelf heeft een tekstinterface en het enige gratis beheer is HVremote,‭ ‬dat ook alleen een tekstinterface presenteert.‭ ‬Als je daar geen moeite mee hebt,‭ ‬kun je er wel heel veel mee.‭ ‬En HVremote is ook erg handig om snel de status van een bepaalde hypervisor op te vragen.‭ ‬HVremote‭ ‬/show‭ ‬/target:servernaam,‭ dat is alles.‭ ‬Je kunt met HVremote ook virtuele machines aanmaken,‭ ‬wijzigen en weer wissen.‭ ‬En ze starten,‭ ‬natuurlijk.‭ ‬Dan krijg je wel een grafische console met daarin de gestarte VM te zien op jouw eigen desktop.‭

Voor een echt grafisch beheer moet je echter gebruik maken van Virtual Machine Manager‭ (VMM) 2008 R2,‭ ‬een onderdeel van de System Center beheersuite en betaalware,‭ ‬des te meer omdat dit sowieso meerdere Windows server-‭ ‬en databaseserverlicenties vereist.‭ Er is wel een speciale versie hiervan voor MKB's die System Center Essentials (SCE) heet. Deze MKB-suite richt zich uiteraard specifiek naar kleinere en middelgrote bedrijven. In SCE zit een volwaardige VMM, monitoring functionaliteiten van Operations Manager en software, patch en update functionaliteiten van Configuration Manager. Deze suite koop je aan per fysieke server of per desktop en bevat één console van waaruit je jouw hele omgeving kan gaan beheren (zowel virtueel als fysiek).

VMM ondersteunt naast de eigen Microsoft Hyper-V ook die van de concurrenten.‭ ‬Citrix XenServer en VMWare ESXi kun je keurig beheren binnen VMM.‭ ‬Alleen de dynamische resourcetoewijzing van VMWare ondersteunt VMM niet omdat Microsofts eigen Hyper-V dat ook niet ondersteunt.‭ ‬
VMM toont je bij het aanmaken van een nieuwe VM op welke host je die het beste kunt installeren.‭ ‬Dat doet hij door de hosts in een beoordeling met sterren te tonen.‭ ‬Hoe meer sterren,‭ ‬hoe beter een host geschikt is voor de nieuwe VM.‭ ‬Dat systeem heet bij Microsoft‭ '‬Intelligent Placement‭' (‬intelligente plaatsing‭) ‬en het werkt ook met hypervisors van concurrenten.‭ ‬Je kunt voor zo'n beoordeling met sterren een verklaring opvragen en het beoordelingsalgoritme aanpassen als je het anders wenst.‭
‬Microsoft koos bij de beheerinterface voor het ondertussen bekende Outlook-thema:‭ gekleurde rubriekmenubalkjes met daarboven een boomstructuur van de gekozen rubriek.‭ ‬Rechts daarvan is het grote detailpaneel en uiterst rechts zie je bovenaan een actiepaneel‭ (‬vaakst voorkomende acties aanklikbaar‭) ‬en daaronder een VM-paneel met de vaakstgebruikte VM-functies.‭ ‬Maar dat is dus allemaal alleen beschikbaar binnen de betaalde beheersuite.

Productinfo
Product:‭ ‬Hyper-V Server‭ ‬2008‭ ‬R2 SP1 met System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 of System Center Essentials
Producent‭ & ‬Leverancier:‭ ‬Microsoft,‭ ‬www.microsoft.com en www.microsoft.nl
Adviesprijs:‭ ‬gratis‭ (‬stand-alone hypervisor‭)‬,‭ ‬een typische volledig beheerde omgeving kost zo'n‭ ‬3.500‭ ‬à‭ ‬4000‭ ‬euro; SCE kost 63 euro voor de console en daarna 63 euro per fysieke hypervisor en 10 euro/desktop (dus in een omgeving van 2 fysieke servers en 25 desktops komt dit op een totaalprijs van 439 euro richtprijs).

Systeemvereisten:‭ ‬64-bit hardware,‭ ‬beheer via Windows Vista of Windows‭ ‬7,‭ ‬Windows Server‭ ‬2008‭ ‬of‭ ‬2008‭ ‬R2‭; ‬HVRemote vereist Windows‭ ‬7‭ ‬of‭ ‬2008‭ ‬R2‭; ‬virtuele gasten:‭ ‬vanaf Windows‭ ‬2000‭ ‬plus Novell SuSE Linux Enterprise Server‭ of Red Hat Enterprise Linux (‬1‭ ‬cpu‭).

Johan Zwiekhorst, Datatestlab

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3644194). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Reacties

Wat een slecht verhaal is dit. Het laat heel duidelijk zien dat de schrijver er niet veel van begrepen heeft.
Het begint al met de vermelding dat de hypervisor op alle hardware draait welke ook geschikt is voor windows 2008. Dit is niet waar. Hardware moet 64 bit zijn en ook over hardware virtualisatie beschikken.
Hij heeft het over beperkte support van suse/redhat maar vergeet te zeggen dat ze dan ook echt support leveren. Dat doet een vmware bijvoorbeeld weer niet. Dat ze alleen voor suse/redhat kiezen is natuurlijk wel een beperking.
Verder een verhaal over hvremote; de schrijver moet maar eens goed kijken wat die tool, of beter script, daadwerkelijk doet.
Een agent nodig voor live migration? echt niet. Werkt prima zonder agents. En is zelfs gratis. Iets wat met VMware niet gaat lukken.
Een san nodig voor live migration? Jazeker, maar dat heeft de concurrentie ook.

Verder nog een extra notitie. Er word gesproken over 2008R2 SP1; deze is op dit moment nog niet vrij beschikbaar. Hoewel er al beta's beschikbaar zijn natuurlijk.

Rustig aan Fanboy....

SLuit me aan bij Erik. Ik vind dat deze schrijver bijna altijd laat zien dat hij er geen bal van snapt. Vreemd dat Computable deze man laat schrijven. Aanvulling op hetgeen Erik melde: Wij draaien ondertussen bijna alles met Hyper-V ook Linux RedHat. Meeste bedrijven gebruiken RH en Suse. Microsoft heeft ons verteld dat het een keuze was tussen veel distributies ondersteunen maar dan onmogelijk heel goed. Zoals VMware. Of de meeste gebruikte distributies maar dan echt goed support. Klant onderzoek had aangegeven het laatste. Verder heeft de schrijver het mis over de prijs. Hyper-V is altijd gratis. De duurste software die je voor het beheer erbij moet kopen kost nog geen 1000 per socket. Dan krijg je alles wat System Center heet en kan ik uit ervaring spreken dat je veel meer kunt dan met VMware. De prijs die de schrijver noemt en veel mensen noemen is de prijs van Windows Data Center of Enterprise. Dat is voor Windows Licensering. Maar die kosten maak je ook als je VMware gebruikt. En ja daar zit ook Hyper-V in maar die adviseert zelfs MS om niet te gebruiken omdat die meer code installeert. MS zegt dat je de gratis variant met system center moet gebruiken. Die paar VMware hosts die we nog hebben managen we inderdaad ook met VMM voor de dagelijkse zaken. Zodra onderhoud verloopt van VMware schaffen we van het bespaarde geld System Center aan en zullen we ook die servers voorzien van Hyper-V. Migratie is een kwestie van letterlijk minuten. Oh ja, besef ook dat door gebruik van system center je een uniforme management platform hebt in plaats van twee. Ik zou veel collega's adviseren om een Hyper-V tenzij strategie te volgen alvorens het geld aan VMware te blijven geven. En alleen als je echt echt echt een reden kunt verzinnen dan kun je bij VMware blijven. Stel jezelf zakelijk op en vergeet de liefde voor VMware. Ik moest daar ook doorheen, immers ze hebben me wel veel geholpen.

Vergeet trouwens ook niet dat met de recente integration tools een een recente linuxkernel ook meerdere vCPU's worden ondersteund. En ja, ook Ubuntu is tegenwoordig supported.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.