Managed hosting door True

Test: Gratis remote access software Microsoft RDP

 

Remote access software (ras) is handig voor wie zijn werk-pc van thuis of zijn thuis-pc van op het werk wil bereiken. Ook tijdens zakenreizen of op vakantie kan een ras-oplossing nuttige diensten bewijzen. We testen vier gratis remote access producten voor Windows, Mac en Linux.

Toegang tot je desktop en bestanden via het internet kan nuttig zijn op het werk, thuis of op reis. Dergelijke toegang moet wel beveiligd zijn en het moet ook niet te lastig zijn om deze op te zetten. Als het dan ook nog eens gratis kan, dan zijn we pas echt gelukkig. Er bestaan heel wat van dergelijke producten voor Windows en Mac. Vaak is er naast een commerciële ook een gratis versie. Wij hebben er de vier beste gratis ras-oplossingen uitgepikt en die met elkaar vergeleken.

We hebben getest onder Windows 7 over een gesimuleerde breedbandverbinding. Als host gebruikten we een Dell laptop en als client een Fujitsu desktop-pc. We hebben een beperkt aantal benchmarks uitgevoerd: tijd die nodig is om een remote sessie te starten, benodigde tijd om de voorpagina van onze website van boven naar beneden te scrollen in een Firefox-browser en tijd die nodig is om een gecomprimeerd bestand van 100 MB van de host naar de client te kopiëren. Al die cijfers vind je terug in de tabel die bij dit artikel hoort. In die tabel vind je ook een overzicht van de voornaamste functies van de geteste software.

Geteste producten
Naast Microsoft RDP, dat standaard aanwezig is op elke Windows-pc, maar waarvoor ook een Mac-client beschikbaar is, hebben we nog Gbridge, LogMeIn Free en TeamViewer getest. Gbridge is volledig gratis, ook voor commercieel gebruik. Het werkt alleen op Windows. LogMeIn en TeamViewer zijn alleen gratis voor persoonlijk gebruik, maar er bestaan wel commerciële varianten van voor bedrijfsgebruik. Van die twee werkt LogMeIn ook onder Mac en TeamViewer daarnaast ook nog onder Linux.

Microsoft Remote Desktop Connection
Elke Windows-versie vanaf XP heeft een eigen remote access tool aan boord in de vorm van Microsoft RDP (Remote Desktop Protocol) en Remote Desktop Connection. Dat werkt met de ingebouwde beveiliging van Windows en het eigen gebruikersbeheer. Als je een remote sessie start, wordt op de client gewoon een nieuwe desktop geactiveerd waarop je in- en uitlogt zoals op een locale Windows-desktop.

De remote access functies zitten wel overal in Windows verspreid. Het hostprogramma configureer je via Mijn Computer, Systeemeigenschappen, Externe verbindingen, Extern Bureaublad. Standaard is de hostfunctie overigens uitgeschakeld. Het cliëntprogramma start je onder Windows 7 via Alle Programma's, Bureau-accessoires, Verbinding met een extern bureaublad. De hostcomputer moet wel een professionele versie van Windows draaien. Gebruikers van Windows Home edities kunnen hun desktop dus niet via RDP delen. Microsoft biedt wel een gratis Mac-client aaan waarmee je Windows-pc's vanop je Mac kunt bedienen. Die Remote Desktop Connection Client for Mac 2 draait zowel op PowerPC- als Intel-gebaseerde Macs. RDP biedt geen ondersteuning voor UPnP. Je moet je firewall dus zelf configureren en de nodige poorten openen.

Printen
RDP doet meer dan alleen een Windows-desktop op afstand bereikbaar maken. Printen van clientbestanden op je lokale printer is eveneens mogelijk. Gbridge is het enige andere volledig gratis programma dat het ook kan, maar alleen als je RDP activeert, dus niet via de standaard VNC-verbinding.

RDP kan ook hardwarepoorten zoals audio en usb van de host omleiden naar de client. Bestanden kopieer je door ze gewoon van en naar je lokaal of remote desktop te slepen. Het is ook mogelijk een andere monitor te kiezen voor remote access als er op de host meerdere monitoren zijn aangesloten. Van de andere programma's kan alleen TeamViewer dat ook. Je moet al die instellingen wel vooraf in de client configureren. Het kan niet tijdens de sessie zelf, want die heeft geen menu, noch configuratieopties. Ook het bandbreedtegebruik moet je vooraf handmatig configureren. RDP past zijn prestaties niet automatisch aan de beschikbare bandbreedte aan.

RDP kan centraal worden beheerd als er een Windows Server 2003 of 2008 in het netwerk aanwezig is. Het is dan mogelijk om een remote access portaal in te richten met een lijst van computers die op afstand kunnen worden bediend. Clients kunnen dan bureaubladverbindingen configureren op hun Windows-pc. In Windows 7 vind je die functionaliteit in Configuratiescherm, RemoteApp- en bureaubladverbindingen. Het kan ook met behulp van een ActiveX control en Internet Explorer.

Prestaties
De sessie start na 6 seconden (bij een reeds ingelogde remote client). Het scrollen van de Computable-voorpagina duurt vijf seconden. Dit gebeurt redelijk vloeiend. Het downloaden van het testbestand vergt 41 seconden.

Deelconclusie
Microsoft RDP is functioneel erg compleet, maar de verschillende functies zitten overal in Windows verspreid. Bovendien moet je het allemaal zelf een beetje uitzoeken hoe het werkt. RDP presteert gemiddeld. Vooral het initiëren van een sessie duurt lang.

Jozef Schildermans, Datatestlab

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3616434). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.