Managed hosting door True

Test: Netwerkconfiguratietool voor Windows XP

 

Windows XP heeft niets aan boord om eenvoudig verschillende configuratie-instellingen te beheren. Op recente hardware die nog altijd XP draaien kunnen sommige van de eerder besproken tools worden gebruikt. Voor oudere XP-clients met beperkte prestaties kan gekozen worden voor Globesoft MultiNetwork Manager. Deze tool wordt helaas niet verder ontwikkeld, want ze bevat enkele unieke mogelijkheden die we missen in de meer recente Windows-tools uit eerste deel van deze testreeks.

Globesoft ontwikkelt MultiNetwork Manager niet meer verder, maar verkoopt en ondersteunt dit configuratieschakelprogramma voor Windows XP-gebruikers nog altijd en heeft daarvoor zelf lokale distributeurs in ons land. De laatste versie is 9 en werkt ook onder Vista, maar niet onder Windows 7. Onder XP (en eventueel Vista, mocht je dat nog gebruiken) kan het nog steeds nuttige diensten bewijzen, omdat het een vrij krachtige tool is, die tegelijk niet te veel systeemresources verbruikt. Dat kan interessant zijn op oudere XP-clients met beperkte hardwarekenmerken.

MultiNetwork Manager koppelt alle netwerkgebonden instellingen van jouw notebook of pc aan een profiel. Het programma kan de huidige instellingen overnemen, of voor een nieuwe en tot dusver onbekende locatie zelf proberen te detecteren wat de juiste instellingen zijn. Daartoe biedt de software allerlei wizards, een functionaliteit die in de andere hier besproken Windows-tools ontbreekt. Zodra je eenmaal de profielen hebt aangemaakt, hoef je ze alleen maar te kiezen. Dat kan zelfs al bij het starten van jouw notebook, zodat Windows meteen alle juiste instellingen aan boord heeft voordat je inlogt.

Beveiliging
Interessant is ook dat je als systeembeheerder op XP-computers policy's (reglementen) kunt definiëren en verspreiden via het bedrijfsnetwerk. In zo'n reglement kun je vastleggen of de antimalwaresoftware bijgewerkt en de firewall ingeschakeld moet zijn vooraleer contact gemaakt mag worden met een bekend of een onbekend netwerk. Je kunt daarbij regels opgeven die op het soort netwerk slaan. Er zijn andere reglementen voor bekabelde, draadloze of Bluetooth-netwerken en ook voor de locatie waarop je je bevindt. Op die manier kun je bijvoorbeeld vrij relaxte regels voor Bluetooth laten gelden in jouw bedrijf en thuis, maar het helemaal uitschakelen als je elders bent. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk de toegang tot een onbekend netwerk altijd te verbieden. Het gebruik van een notebook zou zelfs min of meer aan banden gelegd kunnen worden. Zo zou je wel vpn-verkeer via onbekende netwerken kunnen toelaten, maar geen rechtstreekse netwerk- of internetverbindingen.

Interface
De gebruikersinterface heeft gekleurde rubriekbalken links onderaan, een uitklapbare boomstructuur daarboven en details rechts daarvan. Met de hoofdrubriek 'Current Status' krijg je een snel overzicht van welk profiel actief is, wat de status is van de firewall, jouw antimalwareoplossing en de Windows-updates, maar ook welke netwerkverbindingen actief zijn en waarmee die verbonden zijn. 'Profiles & Policies' geeft je alle gedefinieerde profielen en reglementen en je kunt van hieruit ook nieuwe aanmaken. Dat kan gepaard gaan met een wizard die je helpt bij de configuratie. Oordeel

MultiNetwork Manager
MultiNetwork Manager is vooral interessant voor oudere XP-clients binnen bedrijven. Het bezit enkele unieke features die ook onder recente Windows-uitvoeringen nuttig zouden zijn. Jammer dus dat fabrikant Globesoft geen nieuwe versies plant.

Oordeel MultiNetwork Manager
Product: MultiNetwork Manager 9
Producent: Globesoft, S; www.globesoft.com
Leverancier NL: BTSoftware, www.btsoftware.com
Adviesprijs (excl. BTW): 28,95 euro/gebruiker (1-9 gebruikers

Door Johan Zwiekhorst en Jozef Schildermans

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3614412). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.