Managed hosting door True

Imtech ziet orderportefeuille toenemen

 

Imtech (technische dienstverlening in Europa) ziet zijn orderportefeuille in het derde kwartaal 2010 - vergeleken met dezelfde periode vorig jaar - verder toenemen.

Imtech handhaaft haar vooruitzichten voor het gehele jaar 2010 en verwacht een verdere toename van de EBITA door autonome groei en acquisities. Omdat de doelstellingen van het 'vigerend strategisch plan 2008 - 2012' nagenoeg binnen handbereik liggen, zal Imtech op 2 november 2010 zijn strategy update 2011 - 2015 presenteren.

René van der Bruggen, CEO Imtech meldt in een persbericht: 'In het derde kwartaal 2010 ontwikkelt de orderportefeuille van Imtech zich positief. Hoewel de marktomstandigheden nog niet over een breed marktfront zijn verbeterd, kenmerkt Imtech zich door een verdere groei van de orderportefeuille met name in Duitsland & Oost-Europa, Nordic en in de Europese markten voor ICT en Traffic. Er werden in 2010 tot op heden 7 acquisities gedaan die met jaarlijkse totale opbrengsten van circa 270 miljoen euro bijdragen aan een verdere groei van de onderneming in de komende jaren. Imtech onderscheidt zich in haar acquisitiebeleid door een focus op goed presterende overnamekandidaten die geïntegreerd binnen het Imtech-portfolio niet alleen zelf extra groeien, maar ook zorgdragen voor substantiële autonome groei bij de bestaande activiteiten. Imtech handhaaft onverkort haar vooruitzichten voor verdere groei van de EBITA over het hele jaar 2010. Op 2 november 2010 zal Imtech haar lange termijn doelstellingen voor 2015 presenteren.'

Benelux
In de Benelux kenmerken de markten van industrie en gebouwen zich door uitdagende omstandigheden. Over nagenoeg de volle breedte is (nog) geen sprake van marktherstel. Vooral in de meer perifere regio's zijn de technologie-investeringen 'dun'. Daarnaast is sprake van intensieve concurrentie. Niet alleen van lokale spelers, maar ook van technische dienstverleners uit andere delen van Europa die in toenemende mate in de Benelux actief zijn. Imtech reageert met kostenbesparingen, zet in op optimale productie-efficiency en 'operational excellence' en richt de marktfocus op maintenance, 'groene' technologie (gebouwen, industrie, data centers etc.), duurzame energiecentrales, bio-energie, de zorg en het onderwijs. Hierin wordt vooruitgang geboekt, bijvoorbeeld in de zorg en middels substantiële lange termijn orders voor duurzame energiecentrales in Limburg. Ook is Imtech als technologiepartner bij de 'vergroening' van Amsterdam Airport Schiphol betrokken. In de markt van (technische) infrastructuur weet Imtech goed in te spelen op de aantrekkende vraag en onderscheidt het zich met innovatieve oplossingen voor hoogspanning en intelligente energienetwerken ('smart grids'). Daarnaast is er succes in de markten van (light)rail, openbare verlichting, tunnels en luchthavens. Per saldo staat de orderportefeuille in de Benelux onder druk.

Duitsland & Oost-Europa
In Duitsland blijft Imtech uitstekend presteren. Het Duitse investeringsklimaat en de export trekken verder aan. Sterke marktposities en een hightech technologieportfolio maken sterke groei van de orderportefeuille mogelijk. Vooral in de energiemarkt wordt uitstekende progressie geboekt. Het gaat om activiteiten als 'groene' gebouwen, bio-energie, (decentrale) energiecentrales, energy contracting en energie-efficiency. Maar ook in de markten van datacenters, in de farmaceutische industrie, op luchthavens, in het onderwijs, de zorgmarkt en in de automotive industrie is sprake van verdere groei. In Oostenrijk krijgt Imtech vanuit Duitsland langzaam maar zeker voet aan de grond. In Oost-Europa is sprake van een prima prestatie. Zo is Imtech in Polen de verantwoordelijke technologiepartner in alle stadions voor het EK Voetbal 2012 en is het betrokken bij een groot aantal andere technologietrajecten. In Roemenië weet Imtech zich ondanks niet eenvoudige marktomstandigheden goed staande te houden.

UK & Spanje
In de UK (inclusief Ierland) & Spanje blijft sprake van een onzekere economische situatie. De kracht van Imtech in deze regio's maakt het mogelijk hier toch stabiel te acteren. Zo maken specifieke technologie en (project)managementkennis in de Engelse afvalwaterindustrie het mogelijk om in combinatie met 'groene' technologie duurzame totaaloplossingen te bieden. Imtech kan hierdoor bijvoorbeeld de afvalwaterproblematiek in de rivier de Thames oplossen. In Ierland is sprake van een slechte economische situatie. Daarom richt Imtech zich met succes op export van specifieke technologie op het gebied van elektrotechniek en instrumentatie. In Spanje onderscheidt Imtech zich door een sterke positie in de olie- en gasmarkt, met name op het gebied van maintenance. Unieke proceskennis van klanten en (petro)chemische raffinagetechnologie maken het mogelijk de moeilijke economische omstandigheden het hoofd te bieden. Ook in de gebouwenmarkt concentreert Imtech zich met succes op maintenancemarkt. In de zorg ontwikkelt Imtech zich tot een volwaardige technologiepartner. Om dit proces te versnellen werd een medical equipment specialist overgenomen.

Nordic
Met de overname van NEA heeft Imtech haar top-3 positie in Nordic (Zweden, Noorwegen en Finland) aanzienlijk versterkt. NEA is de op één na grootste speler op de markt van elektrotechnische dienstverlening in Zweden. De strategische 'fit' van NEA met NVS (het huidige Imtech Nordic) is groot. NEA is gespecialiseerd in elektrotechniek, NVS in werktuigbouw. Bundeling van beide ondernemingen maakt het hier - geheel conform de Imtech-strategie - mogelijk technische totaaloplossingen aan te bieden. Dit leidt tot een aanzienlijk groeipotentieel en vormt de basis voor een structureel sterke positie in deze regio. Daarnaast werden nog drie kleinere technische ondernemingen overgenomen, waaronder de meest 'groene' technische dienstverlener van Noorwegen. In Zweden en Noorwegen is sprake van een relatief gezonde economische situatie, die zich reflecteert in een groeiende vraag naar technologische oplossingen. Dit resulteert in een toename van de gemiddelde projectgrootte en een groeiende orderportefeuille met nieuwe orders voor onder meer researchcentra, onderwijs- en zorginstellingen en in de food- & feedindustrie. De vraag naar hightech energieoplossingen neemt hierbij toe.

ICT, Traffic & Marine
Per saldo ontwikkelt de orderportefeuille op de Europese en deels mondiale markten van ICT, Traffic & Marine zich redelijk. In ICT en Traffic is sprake van verdere groei, Marine blijft licht achter.

In de Europese ICT-markt ziet Imtech duidelijk herstel, met name in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk waar sprake is van een goed investeringsklimaat voor ICT-oplossingen met hoge toegevoegde waarde. De orderportefeuille ontwikkelt zich hier dan ook positief. Imtech onderscheidt zich met totale ICT-totaaloplossingen (software, hardware én IT-services) in markten als automotive, banken, datacenters en energie, maar ook met specifieke software-oplossingen voor financiële dienstverlening en hightech logistieke software. In Oostenrijk werd ter verdere versterking een SAP-consultancy specialist overgenomen. Ook in België kenmerkt Imtech zich door verdere groei van de orderportefeuille. In Nederland is sprake van een fractioneel aantrekkende markt waarbij Imtech zich met succes richt op onder andere de overheid, 'het nieuwe werken' en hightech ICT voor intelligente energienetwerken ('smart grids'). In de UK blijft Imtech hinder ondervinden van de slechte marktsituatie.

Op de Europese trafficmarkt (technische mobiliteitsoplossingen) vertoont Imtech met name in Nederland en de UK voortgaande groei van de orderportefeuille, bijvoorbeeld in de segmenten (dynamische) verkeerssignalering en -handhaving, hightech verkeerscentrales en communicatiesystemen langs snelwegen. In de trafficmarkt in Nordic wordt goede vooruitgang geboekt. Langzaam maar zeker groeit Imtech ook hier uit tot een sterke speler. Zo neemt Imtech de upgrading van de verkeerstechnologie in twee tracés op de ringweg van Stockholm voor haar rekening. Ter verdere versterking van de marktpositie werd een Finse traffic-control-specialist overgenomen. Vanuit de Europese thuisbasis neemt de mondiale technologie-export van hightech verkeersoplossingen langzaam maar zeker toe.

De maritieme activiteiten op het gebied van service, maintenance en beheer ondervinden hinder van minder scheepsbewegingen door de nog niet herstelde wereldeconomie. Hierdoor blijft ook de markt van container- en vrachtschepen achter. De cruisemarkt blijft op niveau. De markt van luxe jachten - met uitzondering van het topsegment - kenmerkt zich door geringe daling. De markt van speciale schepen voor olie- en gaswinning trekt aan. De verwachting is dat Imtech hier op korte termijn substantiële orders verwerft. De markt voor marineschepen ontwikkelt zich positief. Imtech is betrokken bij een groot aantal technologie-upgradingsprogramma's van diverse marines en verzorgt de hightech lucht- en klimaattechnologie op nieuwe vliegdekschepen van de Royal Navy. De vraag naar 'groene' technologie neemt toe. Imtech onderscheidt zich met tal van duurzame oplossingen variërend van duurzame elektrische aandrijving, innovatieve energieopslag aan boord tot complete energie-efficiënte systeemintegratie en 'zero emission ships'. Het maritieme economische klimaat in China en Singapore trekt aan. Deze regio ontwikkelt zich tot een belangrijk centrum voor de mondiale scheepvaart. De orderportefeuille vertoont hier dan ook verdere groei. Ook Turkije ontwikkelt zich tot een maritiem centrum van formaat, waardoor de behoefte aan hoogwaardige maritieme technologie toeneemt. Dit biedt kansen voor Imtech. Daarom werd een Turkse maritieme dienstverlener overgenomen.

Gezonde financiële positie
De financiële positie van Imtech is sterk, mede door de aandelenemissie eind juni 2010. Verder blijft Imtech ruimschoots binnen de afgesproken ratio's met haar banken.

Handhaving vooruitzichten 2010, strategy update 2011 - 2015
Naar de huidige inzichten verwacht Imtech voor 2010 een verdere toename van de EBITA door autonome groei en acquisities. Omdat de doelstellingen van het vigerende strategisch plan 2008 - 2012 - een opbrengstenniveau van 5 miljard euro (2009: ruim 4,3 miljard euro) in 2012 bij handhaving van een operationele EBITA-marge doelstelling van 6% (2009: 5,8%) - nagenoeg binnen handbereik liggen, zal Imtech op 2 november 2010 haar strategy update 2011 - 2015 presenteren.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3600339). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.