Managed hosting door True

Daar zijn de grote ict-overnames weer

 

Grote ict-overnames en -fusies duiken weer op, wat goed economisch nieuws is voor de sector. Maar onzekerheid loert nog altijd om de hoek.

Een en ander blijkt uit Global technology M&A update, die Ernst&Young op kwartaalbasis uitbrengt. Wereldwijd waren er het voorbije kwartaal 7 transacties die meer dan 1 miljard dollar waard waren, waaronder de overname van Sybase door SAP (5,6 miljard dollar), Sterling door IBM (1,4 miljard dollar) en Verisign door Symantec (1,28 miljard dollar). In het eerste kwartaal van 2010 waren er maar 2 deals boven 1 miljard dollar. De totale waarde van de deals in het tweede kwartaal bedroeg 30,8 miljard dollar, maar liefst 154 procent boven het eerste kwartaal en 32 procent boven dezelfde periode vorig jaar.

De gemiddelde waarde van een overname bedroeg 140 miljoen dollar, een daling van 16 procent tegenover een jaar eerder. De verklaring is dat er naast de megaovernames ook heel veel kleinere transacties te noteren waren. Ernst&Young linkt dat aan de drie grote trends in de sector: de beweging naar een ‘slimme economie', de neiging om alles ‘mobiel' te maken en te doen en het feit dat de grenzen van sectoren en industrieën steeds meer vervagen. Zeker die drang naar ‘mobility' komt erg sterk naar voren: maar liefst 50 wereldwijde deals in het afgelopen kwartaal hangen daarmee samen. Dat concept ‘mobility' is wel heel breed opgevat, van technologie voor mobiele operatoren en mobiele advertentietechnologie tot mobiele content (bijvoorbeeld applicaties).

Opmerkelijk is dat het afgelopen kwartaal vooral de Europese bedrijven over de grenzen gingen shoppen en de Amerikaanse bedrijven zich vooral lieten opkopen. In 66 procent van de deals over de grenzen heen was een Europees bedrijf de koper. In 67 procent van die buitenlandse deals was een Amerikaans bedrijf het doelwit.

Het totale aantal deals bleef wel steken op 628. Voor het eerst dus op dat vlak geen groei sinds de cijfers de bodem bereikten in het eerste kwartaal van 2009. Dat noopt Ernst&Young ertoe te vermelden dat de vooruitzichten op vlak van overnames en fusies nog onduidelijk zijn. Het consultancybedrijf maakt gewag van ‘macroeconomische onzekerheid' die wel eens roet in het eten zou kunnen gooien. Toch wordt ook gewezen op het feit dat veel grote technologiebedrijven op een stevige berg cash zitten, dus dat de ‘juiste deal op het juiste moment' nog altijd vlot kan beklonken worden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3459246). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.