Managed hosting door True

Microsoft sterk in onderwijs, zorg en overheid

 

De grip van Microsoft op het publieke domein, te weten de onderwijs-, zorg- en overheidssector, lijkt zich te verstevigen. Ondanks verwoede politieke inspanningen ter bevordering van open-sourcetoepassingen heeft Microsoft in de technology stack op meerdere gebieden de touwtjes stevig in handen.

Zowel voor server operating systems, database-managementsystemen als groupware is de voorsprong van Microsoft op de concurrenten aanzienlijk. Dit blijkt uit de analyse die informatieleverancier Computer Profile op basis van 3154 interviews heeft uitgevoerd naar de ict-structuren binnen de Nederlandse publieke markt. Deze en andere resultaten uit dit onderzoek zijn samengebracht in het rapport ‘ICT in the public sector'.

Server operating systems
Voor server operating systems geldt dat tachtig procent van de vestigingen in de publieke sector gebruikmaakt van een Microsoft-platform. De meest recente versie, Windows Server 2008, is aanwezig op twaalf procent van alle publieke vestigingen. Met zestien procent is Linux hier de eerstvolgende concurrent. Daarnaast is de positie van OS/400 opvallend. Ongeveer elf procent van de vestigingen in de publieke sector maakt gebruik van dit operating system. De stuwende factor achter OS/400 is nog altijd te vinden in het gemeentelijk segment, waar de IBM System i-hardware nog veelvuldig voorkomt.

Database management
In de markt voor database management scoort Microsoft SQL-server het hoogst. Ongeveer zes op de tien publieke vestigingen geeft aan gebruik te maken van deze database. Opvallend hierbij is dat het gebruik binnen alle publieke segmenten, overheid, zorg en onderwijs, nagenoeg op een gelijk niveau ligt. Op dit onderdeel is Oracle de nummer twee, met een penetratie van 38 procent. Oracle scoort qua gebruik wel het best binnen het overheidssegment, zelfs beter dan Microsoft. Dit wordt vooral gestuwd door het hoge gebruik van de Oracle DBMS bij gemeenten en gemeentelijke instellingen. Een vergelijkbaar beeld is zichtbaar voor IBM-databases. Ook hier geldt dat het gebruik geconcentreerd is rondom gemeentelijke instellingen. MySQL ten slotte, via Sun inmiddels ook in Oracle-handen gekomen, heeft binnen het publieke segment zijn belangrijkste gebruikersgroep in het onderwijs.

Groupware-oplossingen
De derde laag in de technology-stack wordt gevormd door groupware-oplossingen. Microsoft Exchange is in gebruik bij ongeveer twee op de drie publieke instellingen, SharePoint komt voor bij één op de negen instellingen. Novell GroupWise vormt in het publieke domein de enige serieuze tegenhanger voor Microsoft met een penetratie van zestien procent. Vooral bij gemeentelijke instellingen en in het voortgezet onderwijs komen deze systemen naar voren. IBM Lotus-groupware wordt nog door ruim vier procent van de publieke instellingen gebruikt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3392851). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.