Managed hosting door True

'Bedrijfsnetwerk kan WK-streaming prima aan'

 

De capaciteit van moderne bedrijfsnetwerken is in veel gevallen voldoende om overbelasting door het wereldkampioenschap voetbal te voorkomen. Wel ontstaan capaciteitsproblemen bij de centrale internettoegang, waar de streams het bedrijf binnenkomen. Dat verwachten de netwerkexperts van Computable. 'De gateway en omliggende netwerken maken een goede kans om dicht te slibben', waarschuwt Arjen Verhiel van Logica.

De experts zijn eensgezind over de problemen die kunnen ontstaan als medewerkers tijdens werktijd een voetbalwedstrijd van Oranje via het internet willen volgen. Zeker moderne bedrijfsnetwerken kunnen de gevraagde bandbreedte gemakkelijk leveren, maar de internetverbinding krijgt het zwaar te verduren.

Netwerk is niet het probleem
'Het gaat hier om organisaties die ict en netwerken gebruiken voor hun dagelijkse werkzaamheden', zegt Eric van der Palen van Netboosters. 'Het probleem is niet zozeer de interne belasting van het lan (het lokale bedrijfsnetwerk, red.) zelf, omdat dit vandaag de dag modern en high-speed is, volledig geswitched.'

Ad Koolen van Avensus is het met hem eens: 'Over het algemeen zal op het LAN geen probleem ontstaan doordat de LAN-poorten momenteel toch wel een snelheid van 10 Mbps naar de cliënts hebben terwijl de videostream, die over internet binnenkomt, een bandbreedte vraagt van tussen 128 kbps tot misschien hooguit 512 kbps.'

Zelfs als het bedrijfsnetwerk alleen unicast datastromen toestaat, is er geen netwerkprobleem, legt Fred Rabouw van Cisco uit. Unicast betekent dat het dataverkeer is gericht op telkens één werkstation en dus voor elke kijker apart van internet wordt gehaald. 'Zelfs dan is het totale verkeer is misschien wel 100 tot 500 megabits per seconde, maar voor de core van een modern bedrijfsnetwerk is dat vrijwel niets.' Tegenover unicast staat multicast, waarbij één stream vanaf het internet wordt geleid naar meerdere computers op het netwerk.

Internetverbinding kan vollopen
De internetverbinding en wide-area networks (wan) kunnen tijdens de wedstrijden echter wel vollopen, waarschuwt Dick Hoogendoorn van Legian. 'Dat is afhankelijk van de dagelijks gebruikte capaciteit en de ingestelde quality of service (QoS).' Hij wijst erop dat bedrijfsapplicaties daardoor ook met een verminderde beschikbaarheid te maken krijgen.

De netwerken van veel grote providers zijn echter niet gedimensioneerd om een massale langdurige download of stream te ondersteunen, zegt Ger Bakker van Unet. 'Een netwerk als dat van Ziggo is waarschijnlijk gedimensioneerd op gemiddeld 80 kbps per klant. Als dan meer dan 8 procent van de klanten langdurig 1 mbps gaan streamen, zal het netwerk congestie vertonen, zichtbaar als blokjes in het beeld of volledig verlies van signaal.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3389008). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.