Managed hosting door True

SPSS: IBM stond bovenaan ons favorietenlijstje

 

Het personeel van SPSS zag IBM als meest geschikte kandidaat om het bedrijf over te nemen. Op een lijstje met potentiële kopers dat binnen het bedrijf circuleerde, stond Big Blue bovenaan toen die ict-reus zich in 2009 meldde om de leverancier van analysesoftware in te lijven. Dat zegt Jaap Vink, senior principal bij SPSS. Samen met Leo Lans, landenmanager IBM SPSS Benelux praat hij over de integratie van de specialist in voorspellende analyses, in het grote IBM. Volgens beide heren biedt de overname vooral mogelijkheden die SPSS als kleine zelfstandige speler niet had kunnen benutten.

Vink vertelt dat er binnen zijn bedrijf een lijstje circuleerde met namen van bedrijven die mogelijk op de overname van SPSS aasden. Vink, die de namen van die bedrijven niet wil noemen: 'Intern hadden we IBM bovenaan het verlanglijstje van meest geschikte kopers staan.'  Eind juli 2009 lijfde IBM voor ongeveer 1,2 miljard dollar (840 miljoen euro) SPSS in. De overname sluit aan in een reeks overnames waarbij gespecialiseerde leveranciers van software voor business intelligence (bi) zijn overgenomen door grote leveranciers: Cognos door IBM, Hyperion door Oracle en Business Objects door SAP.

Het verhaal gaat vaak dat een kleine gespecialiseerde leverancier onder de vleugels van een groot concern inboet aan innovatie. Vink en Lans onderschrijven die visie niet. Vink: 'We wisten dat we door onze specifieke technische kennis een interessante overnamekandidaat waren. Maar SPSS (dat onder eigen naam actief is in de markt, red.) kan zich onder de vleugels van IBM prima doorontwikkelen.'

Webdiensten
Lans: 'Door de omvang van IBM en de beschikbare middelen als geld, faciliteiten en mensen kunnen we onze software blijven innoveren.' Daarnaast stellen de betrokkenen dat de producten van beide leveranciers gemakkelijk in elkaar integreren doordat de architectuur is gebaseerd op open standaarden. Dat biedt bijvoorbeeld mogelijkheden voor koppelingen via webdiensten of soa. Vink benadrukt dat producten ook zelfstandig blijven voortbestaan en afgenomen kunnen worden.
Vink: 'Daarnaast is door de overname de reikwijdte gegroeid. We hebben nu een verkoopteam dat vele malen groter is.' Lans vervolgt dat de instroom van 1200 SPSS-medewerkers in het totaal van 400.000 IBM-personeelsleden klein lijkt, maar dat bi en analyse een steeds belangrijkere plek innemen binnen het ict-concern.

Analyse steeds belangrijker
IBM rust geleverde hardware voor opslag van bedrijfsgegevens steeds vaker uit met software om die gegevens te analyseren. Die informatie moet leiden tot het verbeteren van de concurrentiepositie. Een belangrijk onderdeel van die strategie is het voorspellen van klantgedrag en -behoeften en verbetering van bedrijfsresultaten met behulp van voorspellende analyses een onderdeel waarop SPSS zich profileert.

SPSS richtte zich van oorsprong voornamelijk op statistiek en analyse in de academische wereld, maar richt zich steeds meer op software voor analyse en voorspellingen in het bedrijfsleven. Het gaat om activiteiten als datamining, tekstanalyse, datacollectie en statistische analyse.


SPSS Nederland verhuist
Vink zegt dat de overname niet geleid heeft tot banenverlies onder de ongeveer vijftig medewerkers van het bedrijf in Nederland. 'SPSS neemt zelf extra mensen aan.' De medewerkers verhuisden in mei 2010 van de bedrijfslocatie in Gorinchem naar een pand in Nieuwegein dat voorheen de thuisbasis was van het eveneens door IBM overgenomen Cognos. Op de locatie in Nieuwegein is ook het IBM SPSS-trainingscentrum gevestigd. Vink: 'Bij IBM, dat regelmatig bedrijven overneemt, werken veel mensen waarvan de werkgever ooit is ingelijfd. Dat leidt tot een bedrijfscultuur die openstaat voor nieuwkomers.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3379097). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.