Managed hosting door True

Wereldwijd ip-verkeer verviervoudigt

 

In 2014 zal video 91 procent van het consumenten-ip-verkeer voor zijn rekening nemen. Dit blijkt uit de resultaten van de Cisco Visual Networking Index (VNI), het jaarlijkse onderzoek van Cisco naar trends en ontwikkelingen van ip-verkeer.

Verbeteringen van de bandbreedtecapaciteit en internetsnelheden zijn samen met de toenemende populariteit van HD-tv en 3D-tv de belangrijkste factoren voor de verviervoudiging van het wereldwijde ip-verkeer van 2009 tot 2014, aldus de netwerkleverancier. Cisco's VNI richt zich op zowel consumenten als zakelijke gebruikers en is ontwikkeld als een jaarlijks onderzoek naar de groei en trends van het wereldwijde ip-verkeer. De prognoses zijn gebaseerd op Cisco-analyse en modellering van onafhankelijke verkeer-, gebruikers- en apparaatgegevens. Belangrijkste conclusies van het onderzoek dit jaar zijn:

Video
• In 2014 bedragen alle vormen van online video (tv, VoD, internetvideo en peer-to-peer) samen meer dan 91 procent van het wereldwijde consumenten-ip-verkeer.
• Eind dit jaar zal het wereldwijde videoverkeer over ip het peer-to-peer-verkeer overtreffen. Het is voor het eerst in de afgelopen tien jaar dat peer-to-peer-verkeer niet het meeste ip-verkeer veroorzaakt.
• Vanaf eind 2010 zorgt video voor een verdrievoudiging van het consumenteninternetverkeer.
• Tegen het einde van 2010 zijn er wereldwijd meer dan 1 miljard gebruikers van online video-communities. Dit aantal wordt enkel overtroffen door de bevolking van China (1,3 miljard) en India (1,1 miljard), waardoor deze groep gebruikers gelijk gesteld kan worden aan het derde grootste land in de wereld.

Het totale op-verkeer in 'bytes'
• Naar verwachting verviervoudigt het wereldwijde ip-verkeer van 2009 tot 2014 tot ruim 63,9 exabytes per maand in 2014. Dit is een stijging van ongeveer 56 exabyte per maand voor 2013. Dit komt overeen met bijna 766,8 exabytes per jaar, ongeveer driekwart van een zettabyte in 2014.
• In 2014 zal de maandelijkse hoeveelheid ip-verkeer gelijk zijn aan 11,8 miljard dvd's, 15,7 biljoen mp3-bestanden of 295 quadriljoen sms-berichten.

Consumenten versus zakelijke gebruikers
• In 2014 vertegenwoordigt het consumenten-ip-verkeer (surfen op het web, instant messaging, user-generated video's) 87 procent van het totale maandelijkse ip-verkeer, terwijl het zakelijke ip-verkeer (e-mail, spraak, internet, HD en web-based videovergaderen) verantwoordelijk is voor 13 procent van het maandelijkse ip-verkeer.
• In 2009 bedroeg het consumenten-ip-verkeer 79 procent van het maandelijkse totale wereldwijde ip-verkeer, tegen 21 procent zakelijk ip-verkeer.

3D en HD-tv (advanced video)
• Het geavanceerde online videoverkeer, waaronder 3D en HD-televisie, vermenigvuldigt 13 keer tussen 2009 en 2014.
• In 2014 is 3D-tv verantwoordelijk voor 4 procent van het totale online videoverkeer.
• In 2014 beslaan 3D- en HD-video 42 procent van het totale consumentenvideoverkeer over het internet.

Mobiel breedband
• Het wereldwijde mobiele dataverkeer zal 39 keer toenemen tussen 2009 tot 2014.
• In 2014 beslaat het jaarlijkse wereldwijde mobiele dataverkeer 3,5 exabyte per maand (of ruim 42 exabyte per jaar).

Regionale ip-trends
• In 2014 wordt het meeste ip-verkeer gegenereerd door de regio's Noord-Amerika (19,0 exabytes per maand), Azië-Pacific (17,4 exabytes per maand), West-Europa (16,2 exabytes per maand) en Japan (4,3 exabyte per maand).
• De snelst groeiende regio's zijn Latijns-Amerika (jaarlijkse groei van 51 procent), het Midden-Oosten en Afrika (jaarlijkse groei van 45 procent) en Centraal-Europa (jaarlijkse groei van 38 procent).

2000 verus 2010
• In slechts tien jaar is de gemiddelde downloadsnelheid maar liefst 35 keer zo groot geworden. Dit heeft bijgedragen aan een aanzienlijke toename van het internetgebruik.
• In 2000 bedroeg de gemiddelde downloadsnelheid 127 kilobytes per seconde (kbps). De huidige snelheid is 4,4 megabytes per seconde (Mbps.)

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3378696). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.