Managed hosting door True

Verkoopstijging notebooks grootste sinds 2002

 

De wereldwijde verkoop van mobiele pc's is in het eerste kwartaal van 2010 sterk gegroeid. Het aantal verkochte apparaten steeg met 43,4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2009 en kwam uit op 49,4 miljoen stuks. Dat blijkt uit gegevens van Gartner. Het analistenbureau spreekt van de grootste jaarlijkse groei van de verkoop van mobiele pc's in de afgelopen acht jaar. In totaal werd ruim 36 miljard dollar (29,5 miljard euro) besteed aan mobiele pc's.

De gemiddelde prijs per apparaat daalde met bijna 16 procent van 868 dollar (710 euro) in 2009 naar 732 dollar (599,5 euro) in 2010. De groei van de hardwareverkoop wordt grotendeels gestuwd door de consumentenmarkt. Analisten bespeuren dat de populariteit van mini-notebooks licht daalt, doordat gebruikers de beperkingen van de apparaten ervaren. Bovendien komt door de enorme concurrentie op de markt voor standaardnotebooks de aanschafprijs van die hardware steeds dichter in de buurt van de prijs voor mini-notebooks.

Gartner verwacht dat aan het einde van 2010 en het begin van 2011 de verkopen voor de zakelijke markt zullen toenemen; er staat volgens de analisten een grote vervangingsrond voor bij bedrijven voor de deur. Die vervangingsronde zorgt volgens de markonderzoeker in de toekomst voor een stijging van de gemiddelde prijs per apparaat.


Concurrentie van smartphone
Het onderzoeksbureau stelt dat producten zoals smartphones en tablet pc's door de koppeling met internet en communicatiemogelijkheden een geduchte concurrent zijn voor mobiele pc's, maar ziet die producten niet direct als een vervanging voor mobiele pc's. Het analistenbureau onderzoekt hoe consumenten en zakelijke gebruikers de smartphones gebruiken. Ze onderzoeken bijvoorbeeld welke applicaties het meest worden gedownload en hoe die apparaten in de toekomst het gebruik van sommige mobiele pc's zullen vervangen.

Leverancier HP voert de wereldwijde markt voor mobiele pc's aan. Het bedrijf heeft een marktaandeel van 19,2 procent. HP, Dell en Toshiba blijven onder de gemiddelde groei van 43,4 procent. Het onderzoeksbureau schat dat er wereldwijd ongeveer vijfhonderd miljoen mobiele pc's in gebruik zijn.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3364057). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.