Managed hosting door True

Aantal ict-bedrijven groeit vooral door zzp'er

 

Tweederde van alle ict-bedrijven in Nederland zijn eenmanszaken. Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) is de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Van 2008 tot 2009 kwamen er ongeveer drieduizend in Nederland bij, ondanks of juist dankzij de slechte economische situatie. Dat blijkt uit statistische cijfers die brancheorganisatie ICT~Office publiceert in zijn jaarlijkse marktmonitor.

In 2009 telde ruim 91 procent van alle Nederlandse ict-ondernemingen minder dan tien medewerkers. Volgens de brancheorganisatie zijn er 210 ict-bedrijven met meer dan honderd man personeel in dienst. Een jaar eerder waren dat er nog 180. Het aantal startende ondernemingen daalde in 2009 wel naar 3781. Dat is 20 procent minder dan in 2008.

De vereniging vermoedt dat veel ict'ers het starten van een eigen onderneming zien als vangnet voor mogelijk baanverlies of bij baanverlies. Het afgelopen jaar kwamen veel ict'ers op straat terecht door kostenbesparende maatregelen bij hun werkgever. Zo verloren bij de vijf grootste ict-dienstverleners van Nederland in totaal ruim 5300 medewerkers hun baan.


Millennium

Door op tijd te starten met het beperken van nieuwe instroom van medewerkers en het terugdringen van kosten, is het effect van de economische crisis volgens ICT~Office minder sterk dan tijdens de ict-crisis aan het begin van het millennium.

De brancheorganisatie vertegenwoordigt voornamelijk grote bedrijven in de ict-sector. De vijfhonderd leden hebben een gezamenlijke omzet van dertig miljard euro en tellen meer dan 250.000 medewerkers.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3318277). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.