Managed hosting door True

Klant controleert reputatie dienstverlener niet

 

Klanten vragen niet naar het aantal mislukte projecten bij een ict-dienstverlener. Als ze dat wel zouden doen, zouden ze wellicht niet met de dienstverlener in zee gaan. Dat concludeert Nico Beenker na 25 interviews met ict-opdrachtgevers, ict-dienstverleners en materiespecialisten. Hij schreef hierover het boek Lead IT or Lose IT. Uit Beenkers onderzoek blijkt dat het ene dienstenbedrijf het andere niet is. Bij het ene faalt 92 procent van de projecten, bij het andere gebeurt dat bijna nooit.

Het verschil in kwaliteit bij de dienstverleners heeft te maken met de bedrijfscultuur van de organisatie. ‘Bedrijven waarbij er sterk toezicht is op de kwaliteit van de dienstverlening doen het beter dan anderen', zegt Beenker. ‘Over het algemeen zijn dat de grote internationale dienstverleners. Bij het doorsnee dienstenbedrijf is er minder aandacht voor kwalitatieve procedures. Er worden vaker dezelfde fouten gemaakt. Er zijn bijvoorbeeld weinig maatregelen om projecten op de rails te houden. Daaraan zie je dat de interne governance niet goed is geregeld.'

Beenker concludeert dat 53 procent van de projecten voor de implementatie van standaardpakketsoftware deels of volledig faalt. 80 procent van de projecten mislukt voordat de informatietechnologie in beeld komt. De problemen worden niet veroorzaakt door technische problemen, maar door onduidelijkheid in de communicatie en het dichttimmeren van alle onzekerheden in het selectie- en implementatieproces.


Definitieverschil

Klant en opdrachtgever hebben overigens een andere definitie van projectfalen, merkte Beenker. ‘Vaak worden tijdens een project nieuwe afspraken gemaakt tussen klant en opdrachtgever over meerwerk. De opdrachtgever houdt vast aan deze afspraken en heeft daarom een veel rooskleuriger beeld van het project. Het project voldeed immers aan de nieuwe afspraken. De klant vindt echter dat de nieuwe afspraak niet het eerste plan was en vindt dat het project is mislukt.'

Het boek Lead IT or Lose IT biedt naast praktijktheorie en het onderzoeksverslag dertien praktische hulpmiddelen voor het leiden van projecten voor de implementatie van standaardpakketsoftware.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3288987). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.