Managed hosting door True

Printermarkt krijgt forse klappen door crisis

 

Crisis

Het gaat slecht met de verkoop van kopieermachines, printers en multifunctionele apparatuur. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Gartner. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika daalde het aantal verkochte eenheden in 2009 tot 39,6 miljoen. Dat is 17,8 procent minder dan in 2008, toen de markt er ook al slecht voorstond. In 2009 werd in totaal voor 11,3 miljard euro uitgegeven aan print- en kopieerapparatuur. Dat is 21 procent minder dan het jaar ervoor. Gartner verwacht dat ook in 2010 de markt zal krimpen.

De vijf grootste leveranciers zagen allemaal het aantal verkochte apparaten dalen. Marktleider HP spande de kroon en bracht 21 procent minder apparaten aan de man. Gartner stelt dat het aantal verkochte apparaten en de uitgaven aan apparatuur bleef dalen doordat bedrijven en consumenten nog steeds hun investeringen in hardware uit kostenoverwegingen uitstellen.

Volgens de markonderzoeker speelt ook de terughoudendheid van banken, die steeds minder makkelijk geld uitlenen, een rol. Verder meldt het onderzoeksbureau dat de verkoop van A3-apparatuur sneller terugloopt dan apparatuur die alleen op A4-formaat print.


Lichtpuntje

Een klein lichtpuntje in de cijfers van het marktonderzoeksbureau is de toegenomen afzet van het aantal multifunctionele apparaten dat in kleur print op A4-formaat. Het aantal eenheden van dat segment steeg met vijf procent.

Verder valt op dat het aantal verkochte eenheden van leverancier Samsung Electronics met een daling van twee procent duidelijk minder hard terugloopt dan het gemiddelde van 17,8 procent minder verkochte eenheden.

MPSGartner stelt dat de economische situatie bedrijven dwingt om na te denken over besparingen op de printkosten. De onderzoeker ziet de leveranciers daarop anticiperen door printbeheerdiensten aan te bieden. Die zogenoemde managed print services (mps) worden tot nu toe vooral ingezet bij grote organisaties. Het onderzoeksbureau ziet dat leveranciers zich ook steeds meer richten op printdienstverlening voor kleine- en middelgrote organisaties.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3275383). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.