Managed hosting door True

Canon weigerde Linuxdriver te ontwikkelen

 

Printerfabrikant Canon weigerde een Linuxdriver te ontwikkelen voor het Antoniusziekenhuis in Utrecht, toen die in 2009 begon aan de overstap naar een server-, desktop- en applicatieomgeving op basis van open source software. Volgens Canon is daarbij 'geen sprake geweest van onwil, maar van een zeer vervelende samenloop van omstandigheden.' In maart stelt de fabrikant alsnog Linuxdrivers ter beschikking.

'We hebben Canon benaderd met de vraag: hebben jullie een open source driver? Die hadden ze niet. Toen hebben we hen gevraagd er één voor ons te maken. Dat wilden ze niet. En ze weigerden ons de informatie te leveren om er zelf één te maken', vertelt ict-manager Gerrit Krediet van het Antoniusziekenhuis.

Volgens marketingdirecteur Hans Smittenaar van Canon 'is het verzoek vanuit de ict-dienstverlener van het Antoniusziekenhuis helaas per abuis niet bij de juiste betrokkenen terecht gekomen. We betreuren dan ook dat wij het Antoniusziekenhuis in dit geval niet hebben kunnen helpen. Wij vinden het belangrijk om te benadrukken dat hierbij geen sprake is geweest van onwil, maar van een zeer vervelende samenloop van omstandigheden.'


250.000 euro

Hoe dan ook, Canon's haperende interne communicatie plaatste het ziekenhuis in 2009 voor een probleem. ' We zijn voor het allergrootste deel digitaal, maar er komen nog steeds patiënten langs met een brief van de huisarts. Die willen we dan meteen kunnen scannen,' legt Krediet uit.

'We hebben 500 Canonscanners. Het zou maar liefst 250.000 euro gekost hebben om al die scanners te vervangen' , vult hoofd ict-beheer Jetse Pettinga aan.

Zelf driver ontwikkeld

Het ziekenhuis liet het er niet bij zitten. Pettinga: 'Uiteindelijk hebben we via internet een Amerikaan gevonden van de SANE-groep die voor krap vijftienhonderd euro een driver voor ons geschreven, op basis van onze wensen. Zoals je voor Windows de TWAIN-groep hebt die drivers voor dat besturingssysteem ontwikkelt, heb je in de opensourcewereld de SANE-groep.'

Het Antoniusziekenhuis heeft de Ubuntu-driver vrijgegeven onder een opensourcelicentie

Canon komt alsnog met Linuxdrivers

Inmiddels heeft Canon haar fout ingezien. Smittenaar: 'Ten tijde van het verzoek van het Antonius Ziekenhuis hadden wij inderdaad geen Linuxdriver beschikbaar voor deze scanners. Wel begrijpen wij dat er behoefte vanuit klanten bestond voor een dergelijke applicatie. We hebben de afgelopen tijd Linuxdrivers ontwikkeld voor de betreffende scanners. Deze worden de komende maand gratis online beschikbaar gesteld.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3270033). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.