Managed hosting door True

Canalys: Verkoop smartphones neemt toe

 

De verkoop van smartphones neemt wereldwijd toe, aldus onderzoeksbureau Canalys. Vooral RIM (Blackberry) en Apple doen goede zaken. Het nieuwe besturingsplatform Google Android zit in de lift.

In het derde kwartaal van 2009 werden er wereldwijd 41,4 miljoen units verkocht. Dat is 3,8 procent meer dan in hetzelfde kwartaal van 2008. Toen werden er 39,9 miljoen eenheden verkocht. Wat opvalt dat onder de verschillende smartphones Google Android als nieuwe platform voor smartphones in opmars is, aldus Canalys. Dit meldt Canalys in het rapport Smart Phone Analyss van november 2009. Een snelle groei was te zien in Noord-Amerika. Dat komt onder ander door de vraag naar de Apple iPhone. Het grootste marktaandeel van smartphone heeft de emea-regio, zo'n 34 procent. West-Europa doet het wat verkoop betreft aanzienlijk beter dan Centraal-Europa en de Arabische landen. Daarna volgen de Aziatische landen (Apac) met een marktaandeel van 32 procent en Noord-Amerika met een marktaandeel van 29 procent. Latijns-Amerika heeft een marktaandeel van vijf procent.

In het derde kwartaal deden vooral RIM (Blackberry) en Apple goede zaken. Nokia is marktleider met 57,5 procent maar haalde 10,4 procent minder groei. Apple heeft een marktaandeel va 17 procent en groeide met 22,5 procent. RIM (Blackberry) heeft 12,4 procent marktaandeel en groeide met ruim 100 procent. HTC heeft 7,2 procent en groeide met 4,9 procent. Samsung heeft iets meer dan drie procent en daalde 47,5 procent in groei. Andere partijen hebben in totaal 2,9 procent en haalden een negatief groeicijfer van 68,6 procent.

Het meeste gebruikte platform is Symbian S60 (ruim 58 procent), gevolgd door de iPhone OS (17 procent). Daarna volgen RIM Blackberry, Windows Mobile en Android (4,4 procent). Windows Mobile heeft het moeilijk , volgende Canalys. 'Windows 6.5 is aanzienlijk verbetert, onder andere rond browsing, applicatie storage en backup. Maar dat is wel erg laat, Microsoft heeft nog veel werk te doen. We geven Microsoft het voordeel van de twijfel door de komst van Windows 7.'

EMEA
In 2008 werden in de EMEA-regio 54,3 miljoen smartphones verscheept. In 2013 zijn dat 133,7 miljoen eenheden, aldus Canalys, Symbian gebaseerde platforms blijven de markt domineren, gevolgd door Apple, RIM, Microsoft, OHA, Palm en anderen, zoals Limo platform. Dat onder andere wordt verkocht op telefoons via Vodafone.

Er zijn nog uitdagingen. Zo gebruiken smartphones veel meer data dan normale gsm-telefoons. Dat betekent dat het netwerk van telecomdienstverleners hun netwerk geschikt moeten maken voor smartphonegebruikers. Een andere uitdaging is hoe lang het gaat duren wanneer landen uit de globale recessie komen en de markten herstellen. Dan neemt de vraag naar smartphones pas echt toe. Verder is er een wirwar van diverse mobiele platformen die nu worden gerationaliseerd door onder andere Nokia, Samsung en andere partijen. Leveranciers moeten wel verschil maken in wat voor platformen leveren. Daar ligt het onderscheidend vermogen. Nieuwe partijen, zoals Apple iPhone, zorgen inmiddels voor opleving in de markt. Er worden in de smartphone markt meer nieuwe nieuwe spelers verwacht, zoals Huawei.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3187579). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.