Managed hosting door True

Financiële situatie verrast Nortel Nederland

 

De Nederlandse afdeling van netwerk- en telecombedrijf Nortel is 'volledig verrast' door de penibele financiële situatie van het Canadese moederbedrijf, eerder dit jaar. Dat vertelt directeur Kees Griffioen van Nortel Enterprise Nederland. De perikelen ontstonden deels doordat het bedrijf honderden miljoenen moest bijstorten in zijn eigen pensioenfondsen in Noord-Amerika en Groot-Brittannië. 'Ik wist niet eens dat Nortel eigen pensioenfondsen had', zegt Griffioen.

'Door de recessie was de dekkingsgraad van de fondsen te laag geworden en moest het bedrijf er honderden miljoenen dollars insteken', legt de Nederlandse directeur uit. 'Dat geld was er niet en dus moesten divisies worden verkocht. Om speculaties te voorkomen, werd gekozen voor een Chapter 11-regeling.' Met de regeling wordt het bedrijf beschermd tegen crediteuren en aandeelspeculanten. Volgens Griffioen is  de regeling niet vergelijkbaar met surseance van betaling: 'We kunnen prima onze rekeningen betalen.' Het bedrijf leed in 2008 wel een recordverlies van 5,8 miljard dollar.


Kleine kring

Griffioen verwijt de internationale top van het bedrijf niet dat hij deze drastische maatregelen in de pers moest lezen. 'Nortel was een beursgenoteerd bedrijf. Het is dus niet vreemd dat zulke drastische beslissingen in kleine kring worden genomen. Begin 2009 vroeg de leverancier in Canada de Chapter 11-regeling aan bij de rechtbank. De beursnotering werd gestaakt en advies- en accountantskantoor Ernst&Young werd aangesteld als externe bewindvoerder. Het bedrijf stelde een plan op voor de ontmanteling en verkoop van de diverse divisies. Inmiddels zijn de meeste bedrijfsactiviteiten verkocht. Zo komt het bedrijfsonderdeel van Griffioen, Nortel Enterprise, in handen van concurrent Avaya.

In Nederland is Nortel gevestigd in Hoofddorp. Daar wordt voornamelijk gewerkt voor de divisie Enterprise. Er werken ongeveer dertig mensen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3172473). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.