Managed hosting door True

Gamingbedrijven veroveren software top 100

 

Microsoft leidt nog steeds de top 100 van grootste softwarebedrijven, in de verte gevolgd door IBM en Oracle. Maar de ontwikkelaars van computergames komen duidelijk op.

De Software Top 100 is een Nederlands initiatief dat volledig online consulteerbaar is. 2008 bleek nog een goed jaar voor de softwaresector. Gemiddeld groeide de omzet bij de top-100-bedrijven met 18 procent. Slechts 15 bedrijven in de lijst noteerden een lager omzet dan een jaar eerder.

Microsoft schiet weer de hoofdvogel af met een omzet uit software van bijna 50 miljard dollar (+ 10%). IBM is met een omzet van 22 miljard dollar goed voor plaats 2, Oracle staat met 17,5 miljard dollar op de derde plaats. Het eerste Europese bedrijf is uiteraard het Duitse SAP, op de vierde plaats, met een omzet van 11,6 miljard dollar. Overigens zijn 74 van de 100 bedrijven uit de lijst Amerikaans, gevolgd door de Japanners en de grotere Europese landen.

Opvallend is de sterke aanwezigheid én groei van gamingbedrijven. Nintendo verdubbelde zijn omzet uit gamingsoftware door het succes van de Wii en strandt op een sterke vijfde plaats. Activision Blizzard, het samengaan van Activision en Vivendi Games, scoort een achtste plaats, dankzij games als Guitarhero en World of Warcraft. Het steekt zelfs Electronic Arts voorbij. CA en Adobe moeten door het succes van de gamingbedrijven een paar plaatsen achteruit. Andere succesvolle spelletjesspecialisten: Konami (13), Namco Bandai (19), Ubisoft (21), Take 2 Interactive (22) en Sega Sammy (24).

Doet het ook goed: securitysoftware, met een sectorgroei van 41 procent. Symantec is nummer 7, met zo'n 5,7 miljard dollar softwareomzet. Kaspersky komt terecht op plaats 76, met een groei van 177 procent. Met een groei aan dat tempo zou het - overigens ook vrij sterk groeiende - concurrenten als McAfee en Trend Micro kunnen bedreigen.

Sterkste groeier in de lijst blijkt Google te zijn op plaats 79, met een omzet van 333 miljoen dollar uit softwareproducten. Dat is maar liefst 455 procent meer dan het jaar ervoor.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3082514). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.