Managed hosting door True

Bedrijf mag laptop blijven vergoeden

 

De meest besproken Prinsjesdag-maatregel van 2009 is wel de regel die een einde maakt aan de voordelige laptop van de zaak. Het fiscale voordeel verdwijnt niet geheel, maar wordt in veel gevallen lager. Een aantal vergoedingen wordt op een hoop geveegd en beperkt tot een maximum. De maatregel wordt overigens genomen op verzoek van werkgevers, verdedigt staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën zich.

Het is een misverstand dat de laptop van de zaak en andere beloningsvoordelen zoals werkkleding, fietsen, kerstpakketten en bedrijfsfitness vanaf 2010 zelf moeten worden betaald. Werkgevers mogen deze blijven vergoeden.

Nieuw is dat in plaats van de huidige aparte regelingen al dit soort vergoedingen (of verstrekkingen) in een groter geheel terecht komen. De nieuwe regeling voor de werkkosten krijgt namelijk een zogeheten forfaitair karakter. Voortaan gaat een vast percentage gelden voor een aantal van dit soort vergoedingen.

Werkgevers mogen bedragen tot een maximum van 1,5 procent van het fiscale loon vergoeden (of verstrekken). Bij een loon van bijvoorbeeld 50.000 euro per jaar kan dus vrij een laptop van 750 euro beschikbaar worden gesteld als deze voor minimaal 90 procent in het kader van het werk wordt gebruikt.

Kerstpakket

Krijgt de werknemer al een kerstpakket van 100 euro, dan mag de laptop 650 euro kosten. Een duurdere laptop blijft mogelijk, maar dan moet het meerdere in de eindheffing worden belast bij de werkgever tegen 80 procent. In dat laatste geval hoeft de werknemer hier niets van te merken. Dat gebeurt wel wanneer de werkgever een deel van de kosten op de werknemer wil afwentelen.

Overigens gebeurt het schrappen van de 29 categorieën vergoedingen en verstrekkingen op verzoek van de werkgevers, stelt staatssecretaris De Jager van Financiën. Het is geen bezuinigingsmaatregel, zoals veel mensen denken, maar bedoeld om de administratieve lasten te verminderen.

Gerichte vrijstellingen

Het forfait van 1,5 procent wordt aangevuld met nog slechts een beperkt aantal gerichte vrijstellingen voor zakelijke kosten. Er komen alleen nog maar gerichte vrijstellingen voor reiskosten, tijdelijke verblijfkosten, cursussen, studiekosten, extraterritoriale kosten en verhuiskosten bij bedrijfsverplaatsing.

Op gebied van werkkosten was een hele lappendeken aan fiscale regelingen ontstaan. De nieuwe regeling maakt deel uit van wat de staatssecretaris de 'anti-Kafkawetten' noemt. Die moeten op termijn zorgen voor een blijvende administratieve lastenverlichting van ruim een half miljard euro.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3070335). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.