Managed hosting door True

Vervangingsvraag ICT staat nog altijd onder druk

 

Een op de vijf Nederlandse bedrijven verwacht de komende twee jaar een daling van het ICT-budget, blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Heliview.

Circa 20% van de Nederlandse zakelijke markt verwacht een daling in het ICT budget voor de komende twee jaar. Deze organisaties geven aan huidige ICT projecten stop te zetten en benodigde vervangingsinvesteringen uit te stellen. Dit blijkt uit de recente ICT Upgrade & Innovatie Monitor van marktonderzoeksbureau Heliview.

Bijna 40% van de PC’s is meer dan drie jaar oud, terwijl de gemiddelde vervangingstermijn drie tot vier jaar is. Storingen zijn aan de orde van de dag en onderhoud en beheer drukt zwaar op ICT budgetten. Een derde van de markt vindt deze kosten veel te hoog.


Wat servers betreft blijkt duidelijk dat 2003 een goed jaar is geweest voor de servermarkt. Circa 80% van de servers is aangeschaft in 2000 of later. Hiervan is een aanzienlijk gedeelte in 2003 aangeschaft. De tevredenheid met de huidige functionaliteit en capaciteit is ruim voldoende.

Bijna 70% van de organisaties verwacht binnen een jaar geheel of gedeeltelijk te migreren naar een nieuwer PC besturingssysteem. Zo’n 20% van de PC’s in de zakelijke markt draait nog altijd op oudere systemen, zoals Windows ’95. XP wordt als goed alternatief gezien.

Op het gebied van bedrijfsapplicaties is er hoop. 80% van de organisaties die een upgrade noodzakelijk acht, geeft aan dit binnen 1 jaar te realiseren. Dit geldt vooral voor ERP applicaties en in mindere mate voor CRM systemen. De budgetomvang vormt hierin wel een knelpunt. Ook de gebruikte financieel administratieve systemen zijn vaak verouderd en leiden tot inefficiency. Deze markt wordt gedomineerd door Exact.

Ondanks de beperkte budgetten is er een sterke behoefte aan vernieuwing in ICT infrastructuren. Door beperkte mankracht op IT afdelingen is ondersteuning van externen een noodzaak. Kosten zijn, naast expertise, voor organisaties leidend bij het selecteren van een externe dienstverlener. Getronics, Atos Origin en Centric worden overwogen bij migratietrajecten.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/305953). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.