Managed hosting door True

Test: Wijze schoonmaak voor Windows

 

Windows is niet perfect - verre van. Dat weten we allemaal. Gelukkig bestaat er software die helpt de conditie van onze Windows zo optimaal mogelijk te houden. We testen twee gratis Windows-schoonmaakprogramma's van Wisecleaner.com. Ze werken in goede samenwerking aan het optimaliseren van harde schijf en register.

In het leven van een pc gebeurt er heel wat. Software komt erop en gaat er weer vanaf. Allerlei programma's maken tijdelijke bestanden aan en wissen die (hopelijk) achteraf weer. Nieuwe data wordt weggeschreven en blijft staan of wordt overschreven en nog later gewist. Harde schijven raken zo onvermijdelijk gefragmenteerd. Via defragmentatiesoftware kunnen we daar iets aan doen. Bestanden worden weer netjes aaneengesloten opgeslagen en dus kunnen we er sneller mee werken.

Dat verhelpt echter niets aan oude, ongebruikte bestanden. Denk aan verloren data of software, overblijfsels van deïnstallaties, tijdelijke bestanden, oude logfiles, noem maar op. Op een schijf kunnen er zo letterlijk duizenden staan. Die opsporen en wissen bespaart niet alleen schijfruimte, maar zorgt er ook voor dat de diverse onderhoudstaken in verband met harde schijven sneller werken.

Ook het register van Windows is een bron van veel problemen. Dat register dient om informatie bij te houden over het systeem en de software die erop draait. Dat kunnen configuratiegegevens zijn, systeemgegevens, of softwarespecifieke gegevens. Bepaalde informatie in het register komt erin bij de installatie van software, andere wordt voortdurend bijgewerkt tijdens het gebruik ervan. Als u software weer verwijdert, zouden de gebruikte registersleutels ook weer netjes gewist moeten worden. Helaas gebeurt dat maar al te vaak niet (goed) - net zoals bij bestanden op uw harde schijf. En dus zien we het Windowsregister tijdens het leven van een pc groter en groter worden. Hoe groter het register is, hoe langzamer Windows ermee kan werken. Bovendien kan er ook binnen het register fragmentatie optreden, wat de pc nog verder vertraagt.
Broodnodig

Wise Disk Cleaner - opties

Wise Disk Cleaner - optiesSchoonmaak- en optimalisatiesoftware is onder Windows dus broodnodig. Niet voor gloednieuwe pc's, natuurlijk, want die hebben nog niet veel meegemaakt. Als u een vaststaande desktopomgeving gebruikt waarin de gebruiker zelf geen software mag installeren of verwijderen, dan is er ook niet veel nodig op het gebied van schoonmaak of optimalisatie. Maar voor pc's die jaren dienst doen en waar wel om de haverklap software op wordt geïnstalleerd, wordt bijgewerkt, of van wordt verwijderd, is dat dus wel nodig.

De makers van schoonmaaksoftware schijnen te veronderstellen dat bedrijven vaak met min of meer vaste systeemconfiguraties werken waar naderhand weinig meer aan verandert. Daarom richten ze hun schoonmaaksoftware qua marketing vooral op particulieren, thuis- en kleine kantoren en MKB's. In dit artikel bekijken we twee schoonmaakproducten van het Amerikaanse bedrijf Wisecleaner.com waar we veel goeds over hoorden. Ja, het is een dotcombedrijf. Maar een kleintje waar geen grote hype rond gemaakt werd of wordt. Hun schoonmaakproducten heten Wise Register Cleaner en Wise Disk Cleaner. Ze zijn ontworpen om in tandem gebruikt te worden: eerst de schijf schoonmaken en daarna het register. Er is een gratis versie en een betaalde 'Pro'-versie. Die laatste kunt u desgewenst ook gratis uitproberen gedurende een evaluatieperiode. We vonden dat er verrassend weinig verschil is tussen de gratis versie en de Pro. De Pro heeft wat meer informatie-exporteer- en rapporteermogelijkheden, maar in de schoonmaak zelf lopen ze vrijwel gelijk. De registerschoonmaker kan in de Pro-versie wel de systeemstart van Windows optimaliseren en dat kan de gratis versie niet.Wise Disk Cleaner - hoofdscherm, zwarte skin

Wise Disk Cleaner - hoofdscherm, zwarte skinVoor Amerikaanse gratis of zeer goedkope software verwacht je normaal geen ondersteuning voor onze taal. De eerste aangename verrassing is dan ook, dat we Register Cleaner op een Nederlandstalige interface kunnen instellen. Eigenaardig genoeg staat Nederlands er drie keer in: Dutch, Dutch (Belgium) en Nederlands. We raden u aan voor Dutch (Belgium) te kiezen: de andere twee instellingen gebruiken veel te lange woorden en zinnen, waardoor ze vaak over aanklikbare buttons heen staan en die dus verbergen. Bovendien respecteren ze de vensterlay-out vaak niet, wat er niet goed uitziet. De auteur van Dutch (Belgium) heeft goed zijn best gedaan om de lay-out van de Engelstalige versie te eerbiedigen en zijn Nederlandse teksten passen overal keurig in.

Register Cleaner heeft vier skins, waaronder een XP- en Vista-uiterlijk en een prachtige zwarte skin. Hoewel de gebruiksinterface vrij druk is met allerlei informatiepanelen en veel kleurige functiepictogrammen, is het gebruik de eenvoud zelve. Standaard staat namelijk al alles aangekruist wat doorgaans problematisch is in het Windows-register. Zodra het programma start, verschijnt een tekstballon bij de scanbutton met de tekst dat u hier kunt beginnen. U klikt dus op die scanbutton. Het programma onderzoekt het hele register en maakt een lijst aan van alles wat er scheef zit. Die lijst is onderverdeeld in onderdelen die geheel gevaarloos, met een zeker risico of slechts zeer moeilijk verwijderbaar zijn. Standaard staan de gevaarloos verwijderbare onderdelen aangevinkt. Na afloop van de scan verschijnt een nieuw tekstballonnetje, deze keer bij de reparatiebutton. Gewoon erop klikken en de overbodige registersleutels zijn weg.

Het programma heeft de mogelijkheid om eerst een back-up van het register te maken en die desgewenst ook weer terug te zetten. Als u goed op de hoogte bent van de interne werking van Windows en meer bepaald het register, geeft het programma u de mogelijkheid om ook schoonmaak te houden bij de oranje (zeker risico) of rode (gevaarlijke) onderdelen. In ieder geval krijgt u meer uitleg over ieder onderdeel in de resultatenlijst door er gewoon even op te klikken.
Schijfopruimer

Wise Register Cleaner - hoofdscherm met scanresultaten, Vista skin

Het schijfopruimprogramma spreekt ook verschillende talen en heeft slechts één 'Dutch' in de lijst staan. Die keuze geeft een Nederlandstalige interface met respect voor de originele lay-out, dus dat is prima. Overigens is het voor beide programma's mogelijk zelf een taalpakket aan te maken en dus op die manier een taal toe te voegen die eerst niet ondersteund werd.

Disk Cleaner heeft ook meerdere skins, maar geen XP-uiterlijk. Het uiterlijk heeft bij beide programma's trouwens niets te maken met de Windows-versie die u gebruikt: u kunt voor alle Windows-versies vanaf Windows 98 tot en met Windows Server 2008 elk van de beschikbare skins kiezen.

Disk Cleaner start met een wizard. Die toont u een overzicht van alle bestandsextenties die tijdelijke of intermediaire bestanden zijn. Logbestanden staan er standaard ook in, maar ze zijn uitgevinkt. Als u logbestanden ook wilt laten wissen, kunt u ze aanvinken. Het volgende wizardscherm laat u kiezen wat er moet gebeuren met de gevonden bestanden. U kunt ze permanent wissen, of naar de prullenbak laten verplaatsen.

De wizard is eigenlijk niet essentieel, omdat de standaard gebruiksinterface dezelfde startinstellingen heeft en lijkt op die van Register Cleaner (deze laatste ontbeert zo'n wizard). Bij gebruik van de standaardinterface klinkt u op een scanbutton om de schijf of schijven naar de aangevinkte bestandstypes te laten doorzoeken. Afhankelijk van de door u ingestelde opties zal Disk Cleaner de gevonden bestanden dan onmiddellijk verwerken of u eerst een overzicht tonen. Als u kiest voor het naar de prullenbak verplaatsen van gevonden bestanden, kunt u zich altijd bedenken.

Het is mogelijk om Disk Cleaner volledig automatisch te laten werken: zodra u het programma start, voert het volautomatisch de scan en wis uit, sluit zichzelf af en eindigt desgewenst met een activiteitenrapport. Meer moet dat echt niet zijn.
Conclusie
Tot dusver vonden we echt goed werkende registerschoonmakers alleen maar voor redelijk wat geld. Deze Register Cleaner en Disk Cleaner van Wisecleaner.com werken zelfs in de gratis versie bijzonder goed en laten weinig te wensen over. We zijn zeer aangenaam verrast. De betaalde Pro-versie kan een beetje meer en kost daarom ook iets extra, maar eigenlijk is dat nog altijd spotgoedkoop.


Productinfo
Product: RegCleaner 4 Pro en DiskCleaner 4 Pro
Producent & Leverancier: Wisecleaner.com (ook webshop)
Adviesprijs (excl. BTW): $19,95 (elke cleaner afzonderlijk) of $32,95 (beide samen), licentie geldig voor één vaste pc en één draagbare (Pro-versies)
Systeemvereisten: Windows 98 t/m Server 2008, zowel 32- als 64-bit; Pentium 233 MHz of beter. 32 MiB RAM of meer vrij, 5 MB harde-schijfruimte of meer vrij


De kern
* Hoe langer u Windows gebruikt, hoe trager het wordt, onder andere door fragmentatie van register en harde schijf.
* RegCleaner en DiskCleaner verhelpen dit efficiënt en vooral goedkoop, want ook de gratis versie werkt goed.

Johan Zwiekhorst, Datatestlab

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3050247). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.