Managed hosting door True

Nederlandse leerlingen aan de slag met SkoolMate

 

Leerlingen van basisschool De Talententoren in Sterksel (Brabant) zijn vandaag als eersten in Nederland aan de slag gegaan met de 'SkoolMate'.

De SkoolMate is een nieuw type minilaptop, gebaseerd op de Intel Classmate PC, voorzien van speciale Nederlandse educatieve software en is ontworpen voor gebruik door kinderen. De leerlingen van De Talententoren (video) zullen de SkoolMate dagelijks in de klas gebruiken, individueel of in groepsverband. Dit is een belangrijke stap op weg naar digitaal leren en een betere inzet van ICT in het Nederlandse onderwijs, waarmee kinderen ook beter zijn voorbereid als ze straks in een sterk geëvolueerde arbeidsmarkt terechtkomen.

"De inzet van de SkoolMate zorgt voor een verbreding en verdieping van inzichten, kennis en kunde in het onderwijs, voor zowel leerlingen als leerkrachten", zegt Hein Wittgen, leraar bij basisschool De Talententoren. "Dankzij de mogelijkheden van de Skoolmate kunnen wij ons lesprogramma zo inrichten dat het niveau van de leerstof beter is afgestemd op het individuele niveau van ieder kind."


Specifiek afgestemd op het onderwijs
Nederland doet het met gemiddeld 21 computers per 100 leerlingen beter dan andere Europese landen*. Deze computers zijn echter zeer zelden afgestemd op het onderwijs. De SkoolMate is een minilaptop die specifiek is ontworpen voor gebruik in het onderwijs, hetgeen heeft geresulteerd in een aantal bijzondere eigenschappen. Zo beschikt het over een draaibaar aanraakscherm met handschriftherkenning, een schok- en vloeistofbestendige behuizing en een handgreep. Dit maakt deze minilaptop bij uitstek geschikt voor de dagelijkse leeromgeving van kinderen. Dankzij de energiezuinige Intel Atom-processor kan de SkoolMate tot zes uur werken op de batterij. De SkoolMate kan individueel, in groepjes of klassikaal gebruikt worden. Bij basisschool De Talententoren wordt de SkoolMate tevens gebruikt in combinatie met een digitaal schoolbord. Daarnaast kunnen kinderen de SkoolMate ook buiten of thuis gebruiken. Vandaag heeft de basisschool de eerste 60 SkoolMates in gebruik genomen. In de loop van dit jaar komen daar nog 40 stuks bij.

Uit het feit dat slechts 15,7 procent van de Nederlandse scholieren van 15 jaar vrijwel dagelijks een computer op school gebruikt* (vergeleken met 91,2 procent die dagelijks thuis een computer gebruikt), blijkt de noodzaak voor meer technologie op school. Met een adviesprijs van € 449 inclusief BTW is de SkoolMate overigens even betaalbaar als andere minilaptops die niet zijn geoptimaliseerd voor het onderwijs en niet zijn voorzien van educatieve software.

"Naar school gaan is nog slechts de eerste stap voor een goede opleiding. Kinderen moeten voorbereid worden op de kennismaatschappij waarin we vandaag leven", zegt Edgar Smith, Retail Manager Intel Benelux. "Nieuwe technologieën bieden niet alleen nieuwe onderwijsmogelijkheden, maar helpen ook bij het ontwikkelen van de vaardigheden die kinderen nodig hebben om straks succesvol te zijn op de arbeidsmarkt."

Intel Classmate PC
De SkoolMate is gebaseerd op de Intel Classmate PC. De Intel Classmate PC werd ontwikkeld na uitgebreid etnografisch onderzoek in echte schoolklassen om tegemoet te komen aan reële onderwijsbehoeftes en het gebruik in uiteenlopende lessituaties.

Vorige zomer kondigde de Portugese regering in samenwerking met Intel al aan dat alle leerlingen uit het Portugese basisonderwijs een Intel Classmate PC zullen ontvangen. Met de distributie van een half miljoen minilaptops aan Portugese leerlingen werd dit een van de grootste technologische onderwijsinitiatieven ter wereld en een modelinitiatief voor het Europese onderwijs.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3050177). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.