Na een dreigend gebrek aan goede ict'ers, vrezen onderzoekers nu ook een tekort aan topmanagers. Het probleem zou veroorzaakt worden door de vergrijzing en de hoge eisen van ambitieuze leidinggevenden. Het gaat vooral om potentiële topmanagers tussen de dertig en veertig jaar.
Organisatieadviesbureau Twynstra Gudde Interim Management liet onderzoek doen onder 600 managers en 250 interim-managers. Volgens de onderzoekers is de balans tussen werk en privé een belangrijke randvoorwaarde voor leidinggevenden die een topfunctie overwegen. Ruim tachtig procent van de ondervraagden vindt dat een belangrijk punt.
Uitdaging
‘De jonge manager kiest vaker voor een deeltijdbaan', zegt Marjolein Risseeuw die zich voor het adviesbureau onder andere bezighoudt met de coaching van ict-managers. Volgens haar moeten werkgevers zich voorbereiden op de eisen van leidinggevenden die een baan als topmanager overwegen.
Voorbeelden daarvan zijn uitdaging en verantwoordelijkheid, blijkt uit het onderzoeksrapport. De topmanager van de toekomst zou behoefte hebben aan concrete doelen en de volledige verantwoordelijkheid voor het behalen ervan.
Imago
Ook duurzaamheid is volgens de onderzoekers een belangrijk punt. Volgens de ondervraagde managers besteden hun collega's in de top daaraan te weinig aandacht. Door de crisis is duurzaamheid minder hoog op de agenda komen te staan, aldus ruim de helft van de ondervraagden. Zij vinden dat topmanagers het thema vooral gebruiken om het imago te verbeteren. Risseeuw: ‘Managers zijn ervan overtuigd dat je op de lange termijn niet aan het onderwerp ontkomt. Duurzaamheid is dus wel degelijk een thema.'
Eerder bleek al dat jonge werknemers andere eisen stellen dan hun oudere collega's. In het rapport Top ICT Werkgevers Nederland 2009 komt naar voren dat jonge personeelsleden vooral veel waarde hechten aan flexibiliteit, afwisseling en waardering. Het gaat om werknemers die geboren zijn tussen 1977 en 1999. Zij zijn gewend aan luxe, aldus de onderzoekers.
Reacties
Werknemers geboren in 1999 zijn gewend aan luxe? Anno 2009 is dat dan blijkbaar geen kinderarbeid meer...