Managed hosting door True

Leverancier keurt doorverkoop licentie af

 

Leveranciers keuren het doorverkopen van softwarelicenties meestal af, terwijl dit wettelijk gezien wel is toegestaan. 'Bij een papieren licentie die wordt meegeleverd met een cd of een licentie zonder beding mag je de software overdragen aan een ander. Bij de licentie zonder beding hoef je alleen een mededeling aan de auteursrechthebbende te doen', zegt ict-jurist Mathieu Paapst. Microsoft en SAP laten weten dat zij het doorverkopen van licenties niet toestaan.

Volgens Paapst moet een bedrijf bij het doorverkopen van softwarelicenties rekening houden met drie soorten licenties. Zo is er een licentie waarin een beding van niet-overdraagbaarheid is meegenomen. 'Dat is meestal het geval,' zegt de jurist. 'Mocht je deze licentie toch willen overdragen dan moet je toestemming vragen aan de auteursrechthebbende.'  SAP zegt ook in deze gevallen geen toestemming te verlenen.

Daarnaast zijn er nog de licenties zonder beding en de licenties die bij een cd worden meegeleverd. In beide gevallen kan de software worden doorverkocht. 'De cd kun je gewoon doorverkopen aan iemand. Je hebt dan wel het exemplaar maar niet de licentie. De wet zegt echter dat je in dit soort gevallen een wettelijke licentie hebt, dus de basisrechten om de software te gebruiken', zegt Paapst.

Duitsland
In Duitsland gebeurt het doorverkopen van softwarelicenties vaker dan in Nederland, vertelt Axel Sussen van Susensoftware, dat handelt in tweedehands softwarelicenties. Twee jaar geleden werd het Duitse bedrijfje Usedsoft in het gelijk gesteld toen softwareleveranciers Microsoft en Oracle de verkoop van tweedehands licenties verboden. Volgens Sussen wordt steeds meer software via een download geleverd en heeft dit gevolgen voor het doorverkopen van software. 'Het is heel belangrijk om een cd te hebben', zegt de directeur van het Duitse bedrijf.

Volgens softwareleverancier SAP kan het bedrijf bij een tweedehands licentie niet de gebruikelijke kwaliteit leveren. 'Om hoge kwaliteit en betrouwbaarheid te kunnen leveren, is het in ons belang om de doorverkoop van tweedehands softwarelicenties niet goed te keuren.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3041792). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.