Managed hosting door True

Cisco boekt minder winst

 

Netwerkleverancier Cisco boekt minder omzet en winst over het boekjaar 2009. De nettowinst kwam uit op 6,1 miljard dollar, dat is twintig procent minder dan een jaar eerder. De jaaromzet kwam uit op 36,1 miljard dollar. Dat is een daling van negen procent ten opzichte van 2008. Ceo John Chambers zag in het vierde kwartaal van 2009 de orders toenemen. Hij denkt dat als die trend zich de komende kwartalen doorzet, er sprake is van een keerpunt in de resultaten van de netwerkleverancier.

Chambers ziet in het vierde kwartaal een verbetering in het aantal genoteerde bestellingen. Hij formuleert zijn optimisme hypervoorzichtig: 'Als deze trends de komende kwartalen doorzetten, bestaat er een goede kans dat we terugkijkend kunnen concluderen dat het keerpunt lag in onze resultaten over het vierde kwartaal 2009.' Hoe de orderportefeuille van het bedrijf zich precies ontwikkelde is uit de gepubliceerde cijfers niet op te maken.

Wel blijkt uit de cijfers dat het bedrijf scherp op kosten let. De voorraden onverkochte producten werden ten opzichte van een jaar eerder fors omlaag gebracht.

Onbetaalde rekeningen
Dat de crisis het bedrijf niet onberoerd laat, blijkt onder andere uit het oplopen van de post uitstaande rekeningen. Die post verdrievoudigde in de laatste twaalf maanden tot 610 miljoen dollar. Een jaar eerder stond de teller op 171 miljoen dollar. Een verklaring daarvoor is ook de verruiming van de betalingstermijn van twee naar drie maanden die Cisco de tussenhandel sinds 1 juni 2009 biedt.

Over het uitstaande bedrag betalen afnemers geen rente. De financiering hiervan loopt via Cisco Capital. Sinds oktober 2008 haalde de leverancier via dit financieringsconstructie voor twee miljard dollar meer omzet uit de markt.


Dat Chambers in het vierde kwartaal van zojuist afgesloten het boekjaar (eindigend op 25 juli) het begin van een mogelijk opgaande lijn ziet, blijkt niet uit de resultaten. De netto-omzet daalde ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder met 18 procent. De nettowinst viel bijna de helft lager uit op 1,1 miljard dollar.

Nieuwe strategie
De leverancier maakte begin 2009 bekend dat het plannen heeft de bladeservermarkt te betreden. Dat is traditioneel het terrein van HP, IBM, Dell en enkele andere leveranciers. Netwerkleverancier Cisco presenteerde in maart 2009 samen met enkele technologiepartners zijn Unified Computing-strategie. De hardwarefabrikant wil complete systemen voor datacenters leveren. Het bundelt server-, netwerk-, storage- en virtualisatiecapaciteit in één energiezuinig systeem dat de kosten en de complexiteit van de ict-infrastructuur moet verminderen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3017105). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.