Managed hosting door True

CNV: 'Capgemini negeert ontslagregels'

 

Ict-dienstverlener Capgemini leeft de spelregels rond collectief ontslag niet na. Dat zegt vakbond CNV Dienstenbond. Het bedrijf zou individuele werknemers onder druk laten instemmen met een be├źindigingsovereenkomst. 'Het lijkt alsof Capgemini een ontsnappingsroute heeft gevonden om onder collectief ontslag uit te komen', zegt CNV-bestuurder Steffe Bak. De dienstverlener kan zich niet vinden in de conclusies van de vakbond.

Bedrijven in Nederland moeten collectief ontslag aanvragen voor werknemers wanneer ze binnen drie maanden twintig medewerkers of meer ontslaan. Dan moeten de vakbonden worden geïnformeerd over de ontslagen. Bak zegt meer dan vijftig reacties te hebben gehad van werknemers die gevraagd zijn een beëindigingsovereenkomst te tekenen.

Volgens Capgemini vallen de ontslagen niet onder de Wet Melding Collectief Ontslag. 'In de afgelopen maanden is scherp gekeken naar de individuele performance van een medewerker in het kader van ons reguliere hrm-beleid van instroom, doorstroom en uitstroom. Dit heeft meer dan in andere jaren geleid tot uitstroom. De criteria van ontslag zijn echter steeds gebaseerd op individuele prestaties', aldus een woordvoerder van de dienstverlener.

Maas in de wet
Volgens Bak is er een maas in de wet. Hij gaat daarom minister Donner van Sociale Zaken hierop wijzen. 'Wij kunnen hier niets aan doen door de leemte in de wet', zegt de bestuurder. Hij adviseert medewerkers die een beëindigingsovereenkomst krijgen, deze overeenkomst niet te tekenen. 'Ga niet in discussie, teken niet en neem contact op met de vakbond', zegt Bak. De dienstverlener zegt medewerkers overigens genoeg tijd te geven om advies in te winnen. 'Hun wordt ruimschoots de tijd geboden om zich met een juridisch adviseur over de inhoud van eventuele voorstellen te verstaan en zich daarover te laten adviseren.'

Henk Broeders, lid van de raad van bestuur van de dienstverlener, liet eerder al weten dat het bedrijf nu meer mensen ontslaat dan vorig jaar. 'Bij voorkeur kiezen we ervoor om mensen binnen het normale beleid te laten gaan. Dat gebeurt dan als het functioneren daartoe aanleiding geeft en er onvoldoende geloof is in een perspectief bij Capgemini voor de toekomst is.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3015058). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.