Managed hosting door True

Onwetendheid belemmert desktopvirtualisatie

 

Veel ondernemingen vinden het moeilijk om de voordelen van desktopvirtualisatie te berekenen. Bovendien weten ze vaak niet wat de exacte kosten zijn van het beheer van hun huidige fysieke computerpark, waardoor het terugverdienmodel onduidelijk is. Dat zegt algemeen directeur Paul Maritz van VMware, leverancier van virtualisatiesoftware, tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers van zijn bedrijf.

Hoewel bedrijven wel geïnteresseerd zijn, verwacht de topman dat de technologie pas over enkele jaren een vlucht zal nemen. Tegenwoordig wordt desktopvirtualisatie voornamelijk gebruikt door organisaties die veel aandacht schenken aan databeveiliging en moeten voldoen aan wet- en regelgeving, zoals financiële instellingen.

Terugverdienmodel
Om andere organisaties te overtuigen van het nut en de baten van desktopvirtualisatie, moeten virtualisatieleveranciers de verschillende terugverdienmodellen inzichtelijker maken. Volgens Maritz heeft de technologie meer tijd nodig om zich te bewijzen. Hij verwacht dat dat tot 2010 of zelfs 2011 duurt. De 'enorme potentie' zal dan pas in de markt leiden tot grote gevolgen voor de omzet, aldus de topman.

'Bij elke bijeenkomst die ik met een cio heb, staat desktopvirtualisatie op de agenda. Er is dus een enorme interesse', zegt Maritz. Hij vertelt dat er ook veel mensen nog lange tijd onzeker zullen zijn over de technologie. 'Zeker zij die het om economische redenen overwegen, dus als manier om het beheren van computeromgevingen voor eindgebruikers goedkoper te maken.'

VMware boekte in het tweede kwartaal van 2009 een nettowinst van 32,5 miljoen dollar. Dat is weliswaar 8 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, maar wel hoger dan analisten verwachtten. De omzet bedroeg ruim 455 miljoen dollar.

Lokale desktopvirtualisatie
Bij lokale desktopvirtualisatie draait op een computer een afgesloten werkomgeving bovenop een ander besturingssysteem. Deze werkomgeving kan op een usb-stick staan. Deze vorm van virtualisatie is erg geschikt voor bedrijven die werknemers op afstand willen laten werken. Een nadeel is dat de eisen voor de pc zijn erg hoog zijn.

Geschikt voor: werknemers die op afstand werken en toegang willen tot bedrijfssoftware.


Hosted desktopvirtualisatie
Deze vorm van virtualisatie wordt veel gebruikt bij offshorecentra. Gebruikers kunnen zo toch bij de bedrijfsomgeving, maar één die wel veilig afgesloten is. Het nadeel is dat er veel ruimte op een server nodig is om al deze omgevingen op te slaan. Maar daartoe bieden leveranciers inmiddels oplossingen, aldus Lambert. Een ander nadeel is dat er een netwerkverbinding nodig is om te kunnen werken.

Geschikt voor: beschermen van bedrijfsdata

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3005260). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.