Managed hosting door True

E-commerce sites groeien ondanks crisis

 

E-commerce websites groeien in de eerste jaarhelft van 2009, ondanks de economische crisis. Bol.com, Neckermann, Otto en Wehkamp trekken duidelijk meer bezoekers. Youtube groeit echter nog harder en stoomt door naar een top 3 notering, achter Google & Hyves.

Dit blijkt uit de doorlopende Visiscan website metingen van online onderzoeksbureau Multiscope.


Consumenten zoeken hun heil online
Websites waar consumenten online kunnen shoppen, groeien in de eerste jaarhelft van 2009. Niet alleen Bol.com, Neckermann, Otto en Wehkamp weten hun bereik te vergroten, maar ook KPN (10%) en Vodafone (9%) groeien sterk in bereik ten opzichte van 2008. Bijna de helft van de websites in de top 20 houdt zich inmiddels bezig met e-commerce. Consumenten zoeken steeds meer hun heil online als het gaat om de aanschaf van producten en diensten. Gemakkelijk vergelijken, veel keuze en ruimere betalings- en kredietmogelijkheden lijken belangrijke drijfveren achter de groei.

Content websites onder druk
Websites waar veel informatie aangeboden wordt, lijken enigszins onder druk te staan. Buienradar, De Telefoongids, Startpagina en NU.nl verliezen enkele posities in de top 20. Daarnaast weten De Telegraaf, Web-log.nl, ANWB en 9292ov hun positie in de top 20 niet meer zeker te stellen. In sommige gevallen groeien deze websites nog wel, maar minder dan de 7% die gemiddeld is voor een top 20 website. De opkomst van sociale netwerken (zoals Hyves) zou een oorzaak kunnen zijn. Websites zoals Facebook en Twitter bereiken inmiddels ook al meer dan 10% van de Nederlandse internetgebruikers. De consument krijgt waarschijnlijk steeds meer informatie via vrienden in zijn sociale netwerk.


Methodiek en verantwoording
De gepresenteerde ranglijst is gebaseerd op 6 verschillende maandranglijsten voor 'grouped sitesi'. Twee criteria zijn gebruikt om de volgorde van de ranglijst te bepalen. Allereerst is gekeken hoe vaak een site in de maanden december tot en met mei in de uitgebreide top 100 ranglijst van Multiscope vertegenwoordigd was. Sites die 6 keer in de uitgebreide ranglijst voorkomen, staan per definitie hoger in de ranking dan sites die maar 5 keer in de uitgebreide ranglijst voorkomen. Daarna is gesorteerd op het gemiddeld aantal unieke bezoekers per maand om de ranglijst te bepalen. De ranglijst bevat op deze manier alle sites die tot de vaste waarden in de Multiscope Visiscan top 100 gerekend kunnen worden, gesorteerd naar unieke bezoekers. Postbank is inmiddels opgegaan in ING en is daarom ook onder deze naam opgenomen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2988966). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.