Managed hosting door True

Leveranciers krijgen brief over open standaarden

 

De Kerngroep Open Gemeenten wil de communicatie over open source en open standaarden met leveranciers verbeteren. Daarom stuurt de organisatie een brief naar leveranciers. In die brief vraagt de kerngroep of de leveranciers het Manifest Open Overheidsorganisaties onderschrijven en zich willen conformeren aan het Plan Heemskerk. De brief wordt in juli 2009 verstuurd.

Dat betekent dat leveranciers die zaken doen met de overheid open standaarden moeten gebruiken in hun producten. Daarnaast zal een leverancier delen van de software open source moeten aanbieden. 'Als een gemeente een-op-een in gesprek gaat met een leverancier willen we dat vooraf duidelijk is wat er onder open standaarden wordt verstaan. Nu zijn er soms discussies welke standaarden open zijn en welke niet. Er heerst onduidelijkheid', zegt voorzitter Sander Rispens van de Kerngroep Open Gemeenten.

De Kerngroep stuurt de brief naar softwareleveranciers, hardwareleveranciers en dienstverleners. Rispens denkt dat de reactie op de brief positief zal zijn. 'Op het eerste manifest hebben we ook reacties gehad van verschillende leveranciers die het wilden ondertekenen. Dat was toen niet de bedoeling, het manifest was alleen bedoeld voor gemeenten.' Hij verwacht niet alleen reacties van de gebruikelijke leveranciers van open source. 'Het gebruik van open standaarden heeft een veel breder draagvlak', aldus de voorzitter.

Actieplan Heemskerk
In december 2007 werd het actieplan "Nederland in open verbinding" door de Tweede Kamer aangenomen. Het plan heeft tot doel om het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-)publieke overheid te versnellen. Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken wil de interoperabiliteit binnen de overheid vergroten door het gebruik van open standaarden en de afhankelijkheid van leveranciers te verminderen door het gebruik van open source software. Zo wil hij bovendien een ‘gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen'.
Onderdeel van het actieplan is de invoering van een ‘comply-or-explain and commit'-principe, die voorschrijft dat overheden (Rijksdiensten vanaf april 2008 en overige overheden en instellingen vanaf december 2008) zich moeten verantwoorden wanneer ze open standaarden niet ondersteunen en moeten beloven dat in de toekomst wel te doen. Op januari 2009 moeten er daarnaast implementatiestrategieën zijn geformuleerd voor de aanbesteding, inkoop en het gebruik van open source softare door alle ministeries. Een jaar later moeten die er ook zijn voor semi-overheden in het onderwijs, de zorg en de sociale zekerheid.

Tot slot schrijft het actieplan voor dat ODF uiterlijk in januari 2009 wordt ondersteund door alle ministeries en ‘mede-overheden'. De OpenDocument-indeling (ODF) of het OASIS Open Document Format for Office Applications, is een open standaard voor het opslaan en uitwisselen van tekstbestanden, rekenbladen, grafieken en presentaties

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2973920). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.