Managed hosting door True

Oost-Europa sterk in opkomst bij offshoring

 

Landen in Oost-Europa zijn sterk in opmars als locatie voor het uitbesteden van ict-activiteiten. De interesse voor India begint vanuit de Nederlandse bedrijven af te nemen. Met name Polen, Roemenië, Hongarije en Tsjechië zijn populaire uitbestedingslanden voor de Nederlandse ict-bedrijven. Dat blijkt uit de Offshore Readiness Survey 2009 van consultancybureau Yellowtail. India staat nog wel aan kop met 36 procent van alle uitbestedingprojecten, maar de Oost-Europese landen volgen samen met 34 procent. Landen als China en Zuid-Afrika blijven achter met zeven procent.

De Offshore Readiness Survey laat ook zien dat organisaties die nog geen ict-activiteiten hebben uitbesteed, maar dat wel van plan zijn in de nabije toekomst, ook naar Oost-Europa kijken. Binnen Oost-Europa is Polen de belangrijkste speler volgens het onderzoek, gevolgd door Tsjechië. Organisaties die een keuze maken voor een bepaald land, geven aan dat ze dat doen om twee factoren, namelijk lage kosten en een hoog kennisniveau.

Vanaf de eerste editie van het tweejaarlijkse onderzoek, gehouden in 2005, constateert Yellowtail dat Nederlandse organisaties in toenemende mate gebruik maken van uitbesteding naar lagelonenlanden. In tegenstelling tot de vorige editie (2007) maken grotere bedrijven steeds meer gebruik van multisourcing; het verdelen van opdrachten naar meerdere leveranciers. Ook kleinere organisaties besteden steeds vaker hun ict-activiteiten uit.

Van de ruim driehonderd ondervraagde organisaties heeft 47 procent ervaring met het uitbesteden van ict-activiteiten. Tweederde van die bedrijven besteedt alleen uit binnen Nederland, terwijl 22 procent enkel uitbesteedt naar het buitenland. De overige twaalf procent doet dit in zowel Nederland als het buitenland. Bedrijven die kiezen om enkel ict-activiteiten in Nederland uit te besteden, geven hier als belangrijkste argumenten de korte afstand en de afwezigheid van een taalbarrière op.

Uitbesteding per regio


China
7 procent

India
36 procent

Zuid-Afrika
7 procent

Filipijnen
1 procent

Oost-Europa
34 procent

West-Europa
5 procent

Overig
10 procent

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2960757). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.