Managed hosting door True

ICT-budgetten stabieler, hardware onder druk

 

Meer geld

ICT-budgetten blijken steeds stabieler waardoor de ICT-sector inmiddels minder recessiegevoelig is geworden. De hardware markt staat onder druk.

Dat is een van de conclusies uit het rapport ‘Visie op Media en Technologie' van ABN AMRO. In 2001 was de ICT-sector nog leidend voorwerp van de neergang. De ICT-sector is inmiddels volwassener geworden, vaak onderdeel van primaire bedrijfsprocesssen en enabler van kostenbesparingen. ICT is verankerd in bijna alle sectoren en volgt daarmee de gemiddelde groei in Nederland. ABN AMRO verwacht voor IT-software een lichte omzetgroei en ‘slechts' omzetstabilisatie voor IT-services.


IT-software en services

Zolang IT aantoonbaar bijdraagt aan de efficiency en de continuïteit van kritische bedrijfsprocessen zal er ook in mindere tijden worden geïnvesteerd. IT-budgetten laten daardoor steeds meer een stabiele ontwikkeling zien. ABN AMRO verwacht dat de markt voor IT-software groeit met 0 tot 5% in 2009. Opvallend is het aanhoudende tekort aan hoogwaardige IT-specialsiten, ook in deze tijden.


IT-hardwaremarkt

De recessie heeft een stevige impact op de IT-hardwaremarkt. ABN AMRO verwacht een omzetdaling van 10 tot 15% voor de hele branche. Concerns als Océ en ASML zijn zwaar getroffen door de crisis. De behoefte aan dataopslag en beheer van de IT-infrastructuur zijn de enige groeimarkten. Technologische ontwikkeling op gebied van ‘draagbaar, draadloos en internet', blijft volgens de bank de belangrijkste driver.


Anticyclische investeringen in het buitenland

Menno van Leeuwen, Sector Banker Media en Technologie bij ABN AMRO: "Wij zijn voorzichtig positief over de ICT-sector. ICT-bedrijven die op de primaire processen van bedrijven insteken en op redelijke termijn bijdragen aan kostenbesparingen en/of extra omzet zullen minder van de recessie voelen." Het belang van innovatie wordt onderstreept door Sylvia Roelofs, algemeen directeur van branchevereniging ICT-Office: "Als onze sector in de min zou komen, betekent dit dat er veel te weinig aan innovatie wordt gedaan. Dit zou ten koste gaan van onze economische concurrentiepositie. Zowel in Duitsland als in de VS zijn juist forse anticyclische investeringen in ICT zichtbaar."

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2950651). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.