Managed hosting door True

Eerste open source index gepresenteerd

 

Open Source Kaart

De index laat het gebruik van open source zien

Na een jaar ontwikkelen en meten hebben onderzoekers van het Georgia Institute of Technology de eerste open source index gepresenteerd. De index is samen met Red Hat ontwikkeld en geeft het gebruik weer van open source software in 75 geselecteerde verschillende landen. Er is een onderscheid gemaakt naar een activiteiten- en een omgevingsindex. De eerste betreft het gebruik van open source, het tweede bijvoorbeeld het aantal internetaansluitingen in een land.

De professoren Douglas Noonan en Paul Baker van de School of Public Policy and Center for Advanced Communications Policy aan het Georgia Institute of Technology zijn ongeveer een jaar geleden begonnen in kaart te brengen hoe het zit met de verspreiding van open source software over de wereld. Ze hebben 75 landen, waaronder ook Nederland, onderzocht. Het tweetal heeft vooral veel literatuurstudie gedaan en bedacht welke indicaties een rol spelen om een open source index te maken. De literatuurstudie is aangevuld met interviews met experts en gebruikers

Het onderzoek gaat in op de acceptatie van open source in sectoren zoals overheid, bedrijven en individuen. Om het gebruik van deze software in kaart te brengen, hebben de professoren twee verschillende indexen ontwikkeld: een voor de activiteiten en een voor de omgeving. De activieitenindex omvat zaken als de regelgeving voor open source binnen een land en open standaarden, het aantal gebruikers en aanbieders van opensourcesoftware. De omgevingsindex behelst factoren die het gebruik van open source kunnen beïnvloeden. Te denken valt aan het aantal internetgebruikers in een land en de aanwezig infrastructuur.

Verder uitwerken

Red Hat stelt de open source index (OSI) beschikbaar aan de open source community en alle andere geïnteresseerden. Paul Baker zegt dat open source het goed doet over de hele wereld. ‘In overeenstemming met het opensourcemodel zien wij dit onderzoek als een begin en kijken wij uit naar een vervolg door anderen om deze informatie verder uit te bouwen en te vervolmaken, zodat het een afspiegeling is van de ontwikkelingen van het opensourcesoftwaremodel.'

Voor elk van de 75 landen is een samenvattende score gemaakt op het gebied van activieiten en omgeving. Beide scores zijn gemeten op de niveaus overheid, bedrijfsleven en community/opleidingen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2935164). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.