Managed hosting door True

Office 2003 met pensioen

 

Microsoft stopt met ingang van veertien april met de gratis ondersteuning van de vorige versie van Office. Office 2003 gaat officieel met pensioen. Support voor het softwarepakket is vanaf dan alleen maar tegen betaling verkrijgbaar. Microsoft blijft nog wel gratis beveiligingsupdates geven.

Wie na veertien april nog bugs tegenkomt in Office 2003 en die graag gerepareerd wil zien, komt van een koude kermis thuis. Met ingang van die datum stopt Microsoft met het geven van de standaard technische ondersteuning van het softwarepakket. "We bieden tot zes jaar na de lancering van het product ondersteuning", legt Microsoft marketingmanager Hans van der Meer uit. "Daarna bieden we nog vijf jaar verlengde ondersteuning aan. Maar die is niet gratis. Bedrijven kunnen daar een contract voor afsluiten met ons. Dat zijn vaak overkoepelende contracten waarin alle Microsoft-producten die een bedrijf gebruikt zijn opgenomen." Beveiligingsupdates blijven wel voor iedereen gratis verkrijgbaar.

Niet voor iedereen nodig
De contracten voor verlengde ondersteuning lopen tot begin april 2014 en bieden naast een telefonisch supportcentrum dat altijd bereikbaar is, ook lokale ondersteuning en reparaties van bugs. Toch zal een dergelijk contract voor de meeste bedrijven niet nodig zijn, volgens Van der Meer: "Wanneer Office puur gebruikt wordt voor het maken van spreadsheets, het verzenden van mailtjes en het tikken van tekstbestanden, dan heb je het niet nodig. Pas wanneer er bijvoorbeeld gewerkt wordt met integratie van externe databases, is het eventueel handig uitgebreide ondersteuning te vragen."
Geen zwart gat
Volgens Van der Meer zullen gebruikers die geen contract voor verlengde ondersteuning afsluiten niet in een zwart gat vallen. "De échte vragen die we nog over Office 2003 krijgen, zijn per maand op één hand te tellen. Er zijn nog wel regelmatig vragen over functioneel gebruik, zoals het toevoegen van een watermerkje. Daar wordt erg vaak over gebeld. Maar zulke vragen behandelen we sowieso niet. Daar is de handleiding voor."


Ondersteuning tot wanneer?
Microsoft biedt standaard zes jaar ondersteuning voor zijn softwareproducten. Daarna wordt nog vijf jaar aanvullende ondersteuning geboden. Hieronder een beknopt overzicht van softwarepakketten en tot wanneer ze ondersteund worden:


Windows 2000: tot dertien juli 2010 betaald, gratis is al gestopt.
Windows XP SP3: tot 2014 betaald, gratis is al gestopt.
Office 2007: tot tien april 2012 gratis, daarna tot elf april 2017 betaald.
Windows Server 2008: tot zeven september 2013 gratis, daarna tot zeven oktober 2018 betaald.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2922425). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.