Managed hosting door True

BizSpark biedt ondernemers helpende hand

 

Startende ondernemingen in de softwaresector kunnen zich aanmelden voor het programma BizSpark van Microsoft. Zij hoeven dan drie jaar geen licentiekosten te betalen voor Microsoft-producten. Over vendor lock-in maken de deelnemers zich geen zorgen.

Licentiekosten voor software zijn voor startende ondernemers een dure post. Microsoft startte daarom met het programma BizSpark. Dit programma voorziet technostarters die korter dan drie jaar bestaan en een omzet hebben van omgerekend minder dan een miljoen dollar voor drie jaar van Microsoft-software. Deelname aan het programma kost honderd dollar, te betalen aan het einde van de periode van drie jaar. Als een onderneming het programma verlaat moet er honderd dollar worden afgerekend. Na drie jaar moet het bedrijf gewoon licentiekosten betalen.

In Nederland doen nu zo'n honderd bedrijven mee aan het programma BizSpark. Louise Verschuren van de website Wuzzon was direct enthousiast toen ze er van hoorde. Haar bedrijf bestond anderhalf jaar toen ze zich voor het programma opgaf. "We hadden al een developerlicentie", zegt Verschuren. "Nu we meedoen met het programma kunnen we opschalen naar een tweede licentie. Ook kunnen we een volledig werkstation inrichten voor twee stagiaires." Ook voor Rick van den Bosch, van het bedrijf De Mediagarde, is het programma een uitkomst. Hij kon na zijn vertrek bij Microsoft-partner Avanade nog een maand gebruik maken van een licentie, maar moest daarna zelf gaan betalen. "We hebben nooit hoeven teruggaan naar een goedkopere, uitgeklede licentie", zegt hij.

Luxe voor een starter
Het grootste voordeel van het programma is volgens de twee ondernemers dat zij nu software kunnen gebruiken waarvoor ze anders niet of pas later gekozen hadden. "Wij zijn nu aan het kijken of we Sharepoint kunnen inzetten, zodat onze ontwikkelaars makkelijker werk kunnen delen. Dat is een enorme luxe voor een starter", zegt Verschuren. Ook Van den Bosch werkt nu met Sharepoint. "We kunnen nu ontwikkelen op Sharepoint. Anders hadden we dat waarschijnlijk pas gedaan als een klant er naar had gevraagd." Mediagarde haalde een klant binnen die met de applicatie op basis van Sharepoint aan de slag wil. "Deze klant klopte niet bij ons aan, maar wij hoorden via via dat hij op zoek was naar een dergelijke applicatie. Wij konden die applicatie aanbieden en de klant was enthousiast," aldus Van den Bosch.

Verschuren werkt ook met open source software. Dat komt vooral doordat het bedrijf al bestond voordat ze meededen aan het programma. De website werkt met een Mysql-database. "En dat koppelt best goed. Maar misschien gaan wij naar de Microsoftvariant kijken als wij opschalen ", zegt Verschuren. Van den Bosch zegt eigenlijk geen open source software te hebben overwogen. "Uiteindelijk ben je met de integratie meer tijd en uiteindelijk ook meer geld kwijt", vindt hij.

Commiteren
Beide ondernemers vinden niet dat zij zich commiteren aan Microsoft. "Wij hebben vanaf het begin al gedacht aan .Net. In ons netwerk zaten namelijk alleen .Net-ontwikkelaars", zegt Verschuren. Volgens haar zijn er straks ook andere wegen om haar product verder te ontwikkelen. Dat hoeft niet per se met Microsoft-software. "Het is niet zo dat we het mes op de keel krijgen gezet als het programma na drie jaar afloopt. We kunnen ook verder ontwikkelen in de gratis versie Visual Studio Express", zegt Van den Bosch.

Zowel Verschuren als Van den Bosch kijken uit naar het moment dat het programma wordt uitgebreid. Microsoft wil een netwerk van BizSpark-deelnemers opzetten, zodat zij met elkaar informatie kunnen uitwisselen. Ook zullen trainingen met korting worden aangeboden. Verschuren: "Als startende ondernemer heb je geen opleidingsbudget. Dat we onze ontwikkelaars straks een opleiding kunnen bieden is een enorme luxe."

Wuzzon
Wuzzon is een online portal waar iedereen zelfgemaakte ringtones, wallpapers en geanimeerde achtergronden kan aanbieden en producten kan downloaden. Daarnaast werkt het bedrijf als media- of techniekpartner samen met partijen als Endemol, Axe, Telfort en Ohra. Het bedrijf werd twee jaar geleden opgezet door Louise Verschuren en Brigitta Schlumpf. Wuzzon werd in 2007 de winnaar van het tv-programma Dragons Den. Zo haalden zij het startkapitaal van 150.000 euro binnen.


Mediagarde
De Mediagarde is gespecialiseerd in het ontwerpen en het ontwikkelen van websites en (online) applicaties. Marcel Kennis en Rick van den Bosch zijn in het najaar van 2008 gestart en houden zich verder bezig met automatiseringsprojecten en conceptontwikkeling

BizSpark
Het programma BizSpark is voor startende ondernemers in de technologiesector. Nederlandse ondernemers kunnen zich sinds november inschrijven voor het programma. De voorwaarde is dat ze niet langer dan drie jaar bestaan en dat ze een omzet hebben van omgerekend minder dan een miljoen euro. Ondernemers hoeven dan drie jaar lang niet te betalen voor Microsoft-licenties. Als het programma na drie jaar afloopt moeten de deelnemers honderd euro betalen. Ook betalen ze daarna de volledige prijs voor de software. Mocht de onderneming failliet gaan, dan hoeft niet te worden betaald.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2920330). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.