Managed hosting door True

Intel lanceert Xeon processor 5500-series

 

Intel lanceert 17 nieuwe serverprocessors die vallen onder de Intel Xeon processor 5500 series. Dit zijn volgens Intel de meest vernieuwende serverprocessors sinds de lancering van de Intel Pentium Pro, alweer bijna 15 jaar geleden.

Intel heeft 17 nieuwe serverprocessors op onder de naam Intel Xeon processor 5500 series op de markt gebracht. Volgens Tom Kilroy, vice president en general manager Intel's Digital Enterprise Group, zijn deze nieuwe chips de meest vernieuwende serverprocessors sinds de lancering van de Intel Pentium Pro, alweer bijna 15 jaar geleden. "Deze nieuwe enterprise processors stemmen volgens Intel energiegebruik automatisch af op basis van de ingestelde grenswaarden en zorgen voor snellere datacenter transacties en snellere resultaten bij databasezoekopdrachten. Ook zullen de nieuwe Xeon processors voor wetenschappelijke onderzoek met supercomputers. De Xeon processors leveren volgens Intel energie-efficiency tegen lagere kosten."

De Intel Xeon processor 5500 series, voorheen bekend onder de codenaam ‘Nehalem-EP', bevatten nieuwe technologieën. Intel Turbo Boost Technology verhoogt automatisch de systeemprestaties op basis van de actuele werklast en de omgevingsomstandigheden verhoogt. Verder bevatten de nieuwe chips de Intel Hyper-Threading Technology, geïntegreerde power gates en Next Generation Intel Virtualization Technology (VT) met extended page tables, die ervoor zorgen dat servers beter kunnen omgaan met een grote verscheidenheid aan workloads.
De chips bieden volgens Kilroy hoge prestaties, virtualisatie en werklastbeheer. "Dankzij deze en andere intelligente kenmerken bieden deze processors klanten, die hun bestaande servers upgraden naar de Intel Xeon processor 5500 series, een optimale total cost of ownership, zo zegt Intel. In deze economisch zware tijden kunnen klanten hun oudere Intel Xeon-servers vervangen door de Intel Xeon processor 5500 series en dan naar schatting al in acht maanden hun investeringen terugverdienen."


Nieuwe embedded processors
De L5518 en L5508 zijn varianten van Intel Xeon processors die specifiek zijn aangepast voor gebruik in de communicatie-industrie. Deze processors zijn bij uitstek geschikt voor toepassing in omgevingen met beperkingen op het gebied van warmte-ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan blades en apparaten voor de communicatie-infrastructuur, beveiliging, opslag, medische apparatuur, rackmount servers voor telecombedrijven, routermodules en zelfs onderwatertechnologie. De L5518 biedt een kloksnelheid van 2,13 GHz en gebruikt 60 watt aan stroom. De L5508 draait op 2,00 GHz en heeft een stroomverbruik van 38 watt. De nieuwe communicatie- en embedded processors hebben 7 jaar extended lifecyle support en zullen de basis vormen van de technologie van de toekomst, zoals WiMAX, video-on-demand en holografische communicatie.

Nieuwe componenten
Intel kondigt ook nieuwe servermoederborden aan met meer geïntegreerde componenten. Daarnaast kondigt Intel de Intel 82599 10 Gigabit Ethernet Controller aan, met geavanceerde virtualisatietechnologie en ondersteuning voor unified networking, voor verbeteringen van de I/O-prestaties in gevirtualiseerde datacentra. Deze netwerkcontroller is geoptimaliseerd voor de hogere bandbreedte van het Intel Xeon processor 5500-platform, die ruim 250 procent bedraagt van de I/O-doorvoer van vorige generatie servers. Hiermee wordt voorzien in de behoeften van de meest veeleisende virtualisatietoepassingen, aldus Intel.

Intel Data Center Manager
Nieuws is de Intel Data Center Manager softwaretoolkit, waarmee leveranciers van managementconsoles hun beheermogelijkheden voor het stroombeheer van het platform kunnen uitbreiden en de stroompolicies voor racks en het datacenter dynamisch kunnen aanpassen. Zo kunnen ze snel reageren op veranderende systeembelastingen, zodat deze racks de ingestelde grenzen niet overschrijden.

Technologie partners
Diverse hardware leveranciers hebben ieder systemen aangekondigd die gebaseerd zijn op de Intel Xeon processor 5500 series, Cisco, Dell, Fujitsu, HP, IBM en Sun Microsystems. De Intel Xeon processor 5500 series wordt ook ondersteund door tal van softwareleveranciers, waaronder Citrix, IBM, Microsoft, Novell, Oracle, Red Hat, SAP en Sun.

Prijzen
De prijs van de Intel Xeon processor 5500 series varieert van 188 tot 1600 dollar, bij aanschaf van minimaal 1000 stuks. De prijs van de single-socket Intel Xeon processor 3500 series varieert 284 tot 999 dollar, bij aanschaf van minimaal 1000 stuks. De prijzen van de L5518 en L5508 embedded processors bedragen respectievelijk 530 en 432 dollar, bij aanschaf van minimaal 1000 stuks. Een uitgebreide prijslijst staat aan het eind van een artikel over de nieuwe Xeon processors in de Amerikaanse CRN.

Test
Arnold Verhoeven, Managing Consultant bij Capgemini Nederland, heeft de Xeon processoren getest. "Capgemini heeft een enorme prestatieverbetering tot maximaal 500 procent waargenomen, terwijl het stroomgebruik met een ongekende 65 procent afnam", aldus Verhoeven. "Een zoekopdracht in een Microsoft SQL Server-database nam bijvoorbeeld slechts tien seconden in beslag, terwijl dat op een vorige generatie Intel Xeon processor drie minuten duurde. Zelfs met oudere toepassingen, die niet zijn ontworpen voor multi-core processors, heeft deze processor geen enkele moeite. De tijd die benodigd is voor loginprocedures is afgenomen van 40 seconden tot slechts vijf seconden. Deze processor levert hogere prestaties biedt terwijl het de energiekosten terugdringt."

De Amerikaanse CRN is ook lovend in test artikel.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2913158). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.