Managed hosting door True

2008: Aansprekende uitbestedingsdeals

 

2008 bleek een goed jaar voor ict-uitbesteding. Bedrijven en overheden brachten hun ict volop onder bij leveranciers. De absolute kraker was natuurlijk het mega-contract dat Shell sloot.

Qua uitbestedingscontracten kwam het jaar 2008 pas goed op gang in maart. Al betekende dat gelijk het hoogtepunt: Royal Dutch Shell sloot vijfjarige contracten af met ict-dienstverleners EDS, AT&T en T-Systems (elk zo'n 1 miljard dollar waard) voor de uitbesteding van een aanzienlijk deel van zijn ict. De deals vertegenwoordigen een totale waarde van zo'n 2,7 miljard euro. De achtergebleven it-organisatie van Shell behield wereldwijd overigens nog vijfduizend van de bijna achtduizend automatiseerders. Circa 2900 medewerkers, waarvan 1100 inhuurkrachten, kregen een nieuwe baas.

Maar ook na het Shell-contract bleef er fors worden uitbesteed. Zo sloot halfgeleiderfabrikant NXP tussen mei en augustus vier contracten met achtereenvolgens Tata Consultancy Services (ict- en applicatiebeheer, vijf jaar, 100 miljoen dollar), Atos Origin (beheer van het datacenter voor zakelijk applicaties, vijf jaar, 30 miljoen euro), Atos Origin (wereldwijd datacenterbeheer en regievoering, vijf jaar, 125 miljoen euro) en Getronics (werkplekbeheer, drie jaar, 15 miljoen euro).

Andere geregistreerde grote contracten

Juni: Waterbedrijf Evides besteedt het beheer van de complete ict-infrastructuur uit aan Fujitsu. Het contract is ingegaan op 1 juni 2008 en heeft een waarde van 4,3 miljoen euro.

KNMP, een brancheorganisatie voor Nederlandse apothekers, besteedt de volledige bedrijfskritische ict-infrastructuur uit aan BT. Het contract heeft een waarde van 2,6 miljoen euro en een looptijd van vijf jaar.

Chemieconcern DSM besteedt vanaf 2009 het werkplekbeheer uit aan EDS. Het contract heeft een looptijd van vijf jaar. Getronics is tot eind 2008 verantwoordelijk voor het beheer van de werkplekken bij het chemieconcern.

Juli: IBM en Getronics nemen een groot deel van de ict van luchtvaartmaatschappij Martinair over. Getronics doet de helpdesk en het ict-beheer en IBM buigt zich over bestaande en nieuwe applicaties. Het vijfjarig contract (per 1 oktober ingaand) heeft een totale waarde van 23 miljoen euro, 17 miljoen voor Getronics en 6 miljoen voor IBM. 35 medewerkers van de luchtvaartmaatschappij verhuizen naar de automatiseerders.

Het Alfa College uit Groningen sluit met Capgemini een uitbestedingsovereenkomst voor bijna alle ict. De waarde van het vierjarig contract bedraagt twintig miljoen euro. De automatiseerder neemt 25 mensen over.

Het Nederlands Forensisch Instituut, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de ministeries van Justitie, Economische Zaken en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) besteden hun documentmanagement uit aan drie mantelpartijen: Doxis Informatiemanagers, KBenP en TTP. Het contract heeft een waarde van 4,2 miljoen euro en een looptijd van twee jaar.

Augustus: Logica en Capgemini verzorgen de komende 4,5 jaar de it bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De contractwaarde wordt geschat op 18 miljoen euro. Vijfentwintig medewerkers hebben de mogelijkheid over te stappen naar de twee ict-dienstverleners.


En nog meer grote deals

Oktober: De Kamer van Koophandel Nederland besteedt de softwareontwikkeling uit aan Capgemini, Atos Origin en Ordina. De partijen hebben een mantelovereenkomst getekend met een looptijd van vier jaar. Geschatte waarde: 20 miljoen euro.

Van Lanschot Bankiers doet bijna zijn gehele ict de deur uit. Accenture gaat de komende zeven jaar applicatieontwikkeling en -beheer voor de bank doen; IBM gaat infrastructuurdiensten verlenen. De waarde van de contracten is voor beide leveranciers zo'n 100 miljoen euro. Zo'n honderd ict'ers en honderd inhuurkrachten stappen over naar de ict-dienstverleners.

November: Als onderdeel van een reorganisatie besteedt hardwareleverancier Océ zijn Europese werkplek- en netwerkbeheer (6000 werkplekken) uit aan Atos Origin. 65 medewerkers komen in dienst van de automatiseerder.

Rabo Vastgoedgroep legt het beheer van de ict-infrastructuur grotendeels buiten de Rabobank. Atos Origin zal het it-beheer uitvoeren; een overeenkomst met een netwerk- en telefoniebeheerder is aanstaande. Geschatte waarde van het vijfjarig contract: zo'n veertig miljoen dollar.

Ordina gaat de ict-systemen beheren van de Nederlandse postkantoren (Postkantoren BV). De overeenkomst heeft een looptijd van 3,5 jaar. Het betreft het beheer van de front- en backofficesystemen.

December: Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besteedt het beheer van de ict-infrastructuur van P-Direkt en Rijksweb uit aan Match, een samenwerkingsverband van hoofdaannemer Logica, BT en HP. Het contract heeft een looptijd van zeven jaar en een waarde die tussen de 60 en 140 miljoen euro ligt.

Een aantal ministeries besteedt het beheer van GOUD, de nieuwe standaardrijkswerkplek, uit. Niet aan een marktpartij, maar intern: aan SSO-ICT, de shared services-organisatie van Verkeer & Waterstaat. Deze club regelt ook het infrastructuurbeheer voor de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en - gepland - Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Sanoma verlengt het uitbestedingscontract met Atos Origin tot eind 2014. Bovendien wordt de dienstverlening uitgebreid: de automatiseerder mag de volledige it-infrastructuur van het uitgeefconcern beheren.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2822842). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KVK

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.