Managed hosting door True

Financiële crisis slaat gat in mediabestedingen 2009

 

Bedrijven en instellingen geven in 2009 niet meer, maar fors minder uit aan reclame. ZenithOptimedia stelt zijn cijfers grondig bij als gevolg van onverwacht hard toeslaande economische crises wereldwijd. Alleen internet wint.

De mediabestedingen in 2009 vertonen wereldwijd niet de in oktober voorspelde groei van 4 procent, maar een daling van 0,2 procent. Dat is een grote, onverwachte bijstelling van dit cijfer ten opzichte van twee maanden geleden.

ZenithOptimedia verzorgt in tal van landen de inkoop van mediaruimte voor grote en middelgrote adverteerders. Het heeft derhalve goed zicht op welke bedrijven en sectoren waarom via welke media reclame inplannen. Zenith is onderdeel van het Franse, beursgenoteerde Publicis Groupe (koers).

De media-inkoper maakte gisteren cijfers bekend waaruit de verwachting klinkt dat er in 2009 voor 490,5 miljard dollar aan reclameruimte zal worden ingekocht. Dat is minder dan twee maanden geleden voorspeld.

De daling in bestedingen treft Amerika en Europa het hardst. Bovendien blijkt dat niet alle media even hard worden geraakt door de snelle economische teruggang.

ZenithOptimedia stelde zijn verwachtingen voor de VS bij van 0,9 procent stijging naar 5,7 procent daling. Voor Europa sloeg het cijfer om van 2,6 groei in bestedingen naar een daling van 1 procent.

Het medium internet lijkt als enige te profiteren van de herziening van mediabestedingen. De exacte reden daarvoor is niet bekend. De Publicis-dochter voorziet een groei van internetuitgaven va 17,7 procent voor 2009.

Een kleine club adverteerders speelt slim in op de economische teruggang. Ze zien de vraag naar mediaruimte dalen. Daardoor daalt ook de prijs. Bedrijven uit de hoek van de zogeheten fast-moving consumer goods (huishoudelijke artikelen) adverteren daarom juist meer. De verwachting is dat wereldwijd de uitgaven aan tv-reclame met 0,5 procent stijgen.

Adverteerders hebben komend jaar minder interesse voor radio en print.

Foto: zenobia_joy (cc)

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2800794). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.