Managed hosting door True

IBM brengt Microsoft-loze desktop begin 2009

 

IBM komt begin 2009 met een complete Microsoft-loze desktopomgeving. Het combineert daarvoor Ubuntu Linux met desktopvirtualisatiesoftware en het eigen kantoorpakket Lotus Symphony.

Begin komend jaar lost IBM zijn belofte in voor een Microsoft-loze desktopomgeving. De ict-leverancier sloot in augustus dit jaar wereldwijde overeenkomsten met Red Hat en Ubuntu-leverancier Canonical om een compleet clientplatform te leveren. Die desktop is dan geheel zonder Microsoft-software, maar moet wel een volwaardig alternatief kantoorsysteem zijn.

Beveiliging en beheer
IBM zegt nu dat het aan het begin van 2009 de Microsoft-loze desktop uitbrengt. Die bestaat dan uit de Ubuntu Linux-distributie, gecombineerd met de virtuele desktopsoftware van Virtual Bridges en IBM's eigen Lotus Symphony-software. Laatstgenoemde is een pakket kantoorapplicaties dat is afgeleid van het open source-pakket Open Office. IBM stelt Symphony ook gratis ter beschikking, maar biedt er wel support bij. Symphony is in september 2007 onthuld.

Het gebruik van Linux biedt volgens de leverancier betere beveiliging. De virtualisatiesoftware van Virtual Bridges geeft mogelijkheden voor beter beheer van de werkplek, maar maakt ook mobiele werkplekken makkelijker mogelijk. IBM levert ook de eigen groupware Lotus Notes voor zijn Microsoft-loze desktop.

Open source
IBM's plannen voor een Microsoft-loze desktop, met voorgespiegelde kostenbesparingen, hebben al veel stof doen opwaaien. Computable-lezers en leden van de expertpanels voeren diverse voor- en nadelen aan van zakelijk gebruik van een Linux-desktop. Zo is de openheid van de programmacode niet per sé een doorslaggevende reden voor zakelijk gebruik.

Een belangrijke conclusie is dat het bestaan van een zakelijk serieus alternatief bedrijven keuze geeft. Zo'n alternatief moet dan wel een complete en functioneel volwaardige tegenhanger zijn; het bestaan van Linux en diverse applicaties hoeft voor bedrijven niet hetzelfde te zijn als de bschikbaarheid van een complete desktopomgeving.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2799072). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.