Managed hosting door True

Test: Vrij tussen netwerken zwerven

 

Netwerken

Met een notebook zwerven tussen verschillende draadloze en bekabelde netwerken ontaardt al snel in een nachtmerrie. Het is moeilijk om al die configuraties bij te houden, zeker wat betreft beveiliging. Globesoft biedt daar met MultiNetwork Manager een oplossing voor. Het product is nu toe aan versie 9.

Mobiele gebruikers zijn steeds meer ook écht mobiel. Daarmee bedoelen we dat ze hun notebook overal mee naartoe nemen. De notebook wordt in het bedrijf gebruikt, misschien de ene keer met een vaste netwerkkabel en de andere keer draadloos, mogelijk vanaf verschillende afdelingen. Diezelfde notebook neemt een medewerker ook mee op hotel, of naar huis. In een hotel is er mogelijk geen bekabelde netwerkverbinding, maar misschien ook wel. Wellicht moet je een inbelverbinding via een modem of - als he geluk hebt - van een draadloos netwerk gebruiken. En wat hebben we thuis? Een breedbandrouter die het hele gezin van internet voorziet, mogelijk ook met een draadloos toegangspunt.

Al die verschillende locaties hebben verschillende netwerkconfiguraties en beveiligingsinstellingen nodig. Een ander ip-adres met bijbehorend subnet en gateway is wel het minst, vaak zijn er ook andere dns-parameters nodig en wellicht ook andere instellingen voor de te gebruiken http-proxy en e-mailservers. Printen verschilt ook van locatie tot locatie: sommige locaties zullen geen printer bieden, andere wel. In elk geval zal het merk en type van de printer verschillen.

Niet alle gebruikers hebben kaas gegeten van netwerkconfiguraties. Niet alle gebruikers hebben kaas gegeten van netwerkconfiguraties. Als jij dat ook niet hebt, dan zit je er vast niet op te wachten om voor elke locatie handmatig de netwerk-, printer- en proxy-instellingen van jouw notebook te moeten wijzigen. Wat je nodig hebt, is een stuk gereedschap dat dit voor je doet.

Multinetwerkbeheer
In Windows Vista zit een sterk verbeterd netwerkcentrum dat netwerkprofielen bijhoudt. Het detecteert het juiste profiel als er een netwerk verandert. Maar als er voor verschillende locaties verschillende instellingen inzake beveiliging, printers, netwerktoegang (ook mailservers en dergelijke) en netwerkopslag nodig zijn, geeft Vista niet thuis.
MultiNetwork Manager pakt het heel wat beter aan. Deze software neemt namelijk alle netwerkgebonden instellingen van je notebook of pc voor zijn rekening en koppelt ze aan een profiel. Zo'n profiel maak je zelf aan. De MultiNetwork Manager kan de huidige en werkende instellingen dan overnemen, of voor een nieuwe en tot dusver onbekende locatie zelf proberen te detecteren wat de juiste instellingen zijn. Daartoe biedt de software allerlei wizards.
Als de profielen eenmaal zijn aangemaakt, hoef je ze alleen nog maar te kiezen. Dat kan zelfs al bij het starten van je notebook of pc, zodat Windows meteen alle juiste instellingen aan boord heeft voordat je inlogt. MultiNetwork Manager geeft je ook een pictogram op de statusbalk van Windows. Zo kun je vlug een ander profiel kiezen terwijl Windows al gestart is, of een bestaand profiel wijzigen dan wel een nieuw aanmaken. Daartoe krijg je bovenaan een knop 'Capture' waarmee je de huidige netwerk-, beveiligings-, netwerkopslag- en -toegangsinstellingen in een profiel kunt opslaan. Windows Vista slaat zelf alleen netwerkinstellingen (en dan nog vrij beperkt) op in een locatieprofiel, maar de rest niet.


Beveiliging
Naast profielen kun je ook 'policies' (reglementen) definiëren. Dat heeft te maken met beveiliging. Die reglementen kunnen trouwens ook vanuit het bedrijf door een netwerk- of systeembeheerder gedefinieerd en geüpload worden. In zo'n reglement kun je vastleggen of de antimalwaresoftware bijgewerkt moet zijn en de firewall ingeschakeld voordat contact gemaakt mag worden met een bekend of een onbekend netwerk. Je kunt regels opgeven voor het soort netwerk. Er zijn andere reglementen voor bekabelde, draadloze of Bluetooth-netwerken en ook voor de locatie waarop je je bevindt. Op die manier kun je bijvoorbeeld vrij relaxte regels voor Bluetooth laten gelden in je bedrijf en thuis, maar het helemaal uitschakelen als je elders vertoeft. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk de toegang tot een onbekend netwerk altijd te verbieden. Het gebruik van een notebook zou zelfs min of meer aan banden gelegd kunnen worden. Zo zou je wel VPN-verkeer via onbekende netwerken kunnen toelaten, maar geen rechtstreekse netwerk- of internetverbindingen. Aan jou de keuze, en die is erg uitgebreid.


Interface
Globesoft gaf de gebruikersinterface van versie 9 een opfrisbeurt. Deze lijkt nu erg op de typische Microsoft-look met gekleurde rubriekbalken links onderaan, een uitklapbare boomstructuur daarboven en details rechts daarvan. Met de hoofdrubriek 'Current Status' krijg je een snel overzicht van het actieve profiel of de actieve profielen, de status van de firewall, je antimalwareoplossing en de Windows updates. Je krijgt ook een overzicht van welke netwerkverbindingen actief zijn en waarmee die verbonden zijn. 'Profiles & Policies' geeft je alle gedefinieerde profielen en reglementen. Je kunt van hieruit ook nieuwe aanmaken. Dat kan met een wizard die je door de configuratie leidt. De twee laatste rubrieken 'Wireless' en 'Printers' komen in essentie overeen met de draadloze-netwerkconfiguratie van Windows en die van het printerbeheer van Windows.


Conclusie
Als je regelmatig van netwerkomgeving wisselt, kan MultiNetwork Manager je gouden diensten bewijzen. Voor elke omgeving kun je immers een profiel met volledige netwerkinstellingen voor alle mogelijke verbindingen en bijhorende beveiligingsreglementen bijhouden zodat je niets meer hoeft te herconfigureren als je naar een ander netwerk overschakelt. Systeembeheerders kunnen een en ander desgewenst centraal regelen voor alle gebruikers.


Productinfo
Product: MultiNetwork Manager 9
Producent: Globesoft, S; www.globesoft.com
Leverancier: Leverancier: BT Software, Nuenen; http://www.btsoftware.com
Adviesprijs (excl. btw): 28,95 euro/gebruiker (1-9 gebruikers)
Systeemvereisten: pc of notebook met Windows 2000, XP of Vista en netwerk- of internetconnectiviteit via vaste, draadloze of inbelverbindingen


De Kern
* Met een notebook verhuizen tussen draadloze en bekabelde netwerken betekent iedere keer een nieuwe netwerkconfiguratie.
* MultiNetwork Manager doet dat volautomatisch en pijnloos.

Johan Zwiekhorts, Datatestlab

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2726208). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.