Managed hosting door True

GHz-race blijft uit, multicore wint

 

Hogere kloksnelheden voor processoren lijken echt van de baan. Multicore is de toekomst. Aankomende processoren zoals IBM's Power7 krijgen wel een hoger prestatieniveau, maar niet door meer GHz.

Processorproducenten als Intel, IBM en Sun Microsystems werken hard aan toekomstige chips. Dat zijn processoren met vooral meer rekenkernen. Dit ondanks eerdere analyses van experts dat de overgang naar dualcore- en daarna quadcore-processoren voornamelijk nodig was totdat de bereikte kloksnelheidsgrens was overwonnen. Snellere processoren werden met de toen gangbare nanometermaat voor transistorlijnen namelijk te heet.

Uitgelekte details over IBM's Power7-processor maken duidelijk dat meer cores, en optimalisatie van de interne instructieverwerking, meer prestatiewinst opleveren dan simpele versnelling. De Power7, die in 2010 klaar moet zijn, telt acht cores en draait op 4 GHz. Dat is langzamer dan de huidige Power6, die tussen de 4,2 en 5 GHz draait. Die processor was een versnelling; voorbij de grens van 4 GHz, maar dat blijkt nu dus een uitzondering te zijn.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2647776). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.